16:24 / 22.01.2020.

Autor: Zoran Kukilo/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ogorčeni vlasnici turističkih brodova iz Sumpetra

-

-

Foto: - / -

Podivljalo more lomilo je beton i bacalo kamene gromade iz lukobrana po lučici.
Vlasnici su turističkih brodova iz Sumpetra u općini Dugi Rat ogorčeni. Veliko nevrijeme prije mjesec dana oštetilo im je lukobran lučice i brodove. Nužna je hitna sanacija koju brodari žele sami platiti, no više od 30 godina stara lučica nema građevinsku dozvolu, pa su i bilo kakvi radovi - nelegalni.

Podivljalo more lomilo je beton i bacalo kamene gromade iz lukobrana po lučici.

- Konopi su popucali, brod je bio oštećen s ove strane tu, valovi su jednostavno išli preko cijele lučice, bila je velika plima, stijene je nosilo ka' ništa, ovo je sve bilo puno kamenja, to smo bagerom vratili, rekao je brodovlasnik Krešimir Nazor.

- Udaralo je u brodove, to je samo dragi Bog da smo uspjeli sačuvati ova tu 4 broda i tu nam je probilo i tu su nam se brodovi oštetili, kazao je predsjednik Udruge malih brodara Sumpetar Ante Grgat.

Nikad se ništa slično nije dogodilo u više od 30 godina staroj lučici. Brodarima treba hitra sanacija lukobrana koju žele platiti svojim novcem.

- Nama je sad prioritet ovu sanirati jer dođe li nam nevrijeme, mi smo nigdje, kazao je Grgat.

- Mi ne zahtijevamo ni proširenje ni neko čudo, jednostavno da se sanira da možemo normalno držati brodove, to je najjednostavnije rečeno što mi tražimo, izjavio je brodovlasnik Kristijan Zemunik.

Tek sada dolazimo do glavnog problema. Lučica nema građevinsku dozvolu jer općina Dugi Rat još nije donijela urbanistički plan uređenja te lokacije, koji je trenutačno u postupku. No brodari nemaju toliko vremena, žele hitnu sanaciju.

- Mi kao Općina nećemo praviti prijave ako ti radovi budu sanacija do onih radova koji su bili prije tog nevremena, ali opet ne možemo garantirati da Lučka kapetanija i njihov službenik neće doći i zaustaviti radove, rekao je načelnik općine Dugi Rat Jerko Roglić.

Ovakav odgovor neće potpuno zadovoljiti brodovlasnike iz Sumpetra. Žrtve su spore administracije koja ni nakon 30 godina nije stvorila uvjete za legalizaciju njihove lučice. Ako je ne saniraju, riskiraju novu štetu na brodovima, a ako je saniraju, riskiraju prijave Lučke kapetanije zbog nezakonitih radova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!