Ogorec: Blaga zima otežava borbeno djelovanje

29.01.2023.

11:44

Autor: HRT/I.B.

Stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec

Stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec

Foto: HTV / HRT

Rat u Ukrajini traje već 340 dana. Na bojištu situacija se mijenja vrlo sporo. Borbe se vode uglavnom na istoku i sjeveru zemlje. Ruske snage svakodnevno žestoko napadaju ukrajinske civilne ciljeve diljem zemlje s namjerom da unište važnu infrastrukturu, posebno elektroenergetska postrojenja. Gotovo svakog dana poginu deseci civila. Proteklih dana zapadne zemlje obećale su da će ukrajinskoj vojsci dostaviti više od 300 tenkova, a predsjednik Zelenski traži i novu vojnu pomoć. Također najavljuje sankcije ruskim tvrtkama i pojedincima.

O situaciji na ratištu, međunarodnim sankcijama i odnosima vezanima uz sukob u Ukrajini govorio je gost Studija 4, stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec.

Rekao je da je Bahmut i dalje središte svih borbenih operacija.

- Žestoke su borbe, ali nema pomaka na bojišnici. Ni jedna strana nema nikakvih bitnijih pomaka, ali borbe se žestoko vode, s velikim gubicima na obje strane. I to je to za sada, ističe.

Dodao je da je vrlo teško reći zašto je sada Bahmut središte.

- Kad gledam izvana, nema nikakvog vidljivog strateškog značenja tog prostora, međutim i Ukrajinci i Rusi jako dobro znaju oko čega se bore, što njima Bahnut znači. Oni znaju zašto se bore. Inače ne bi toliko trošili snagu za taj prostor, istaknuo je.

Naglasio je da je za njihove pojmove ovo blaga zima, bez obzira na to kako se to nama činilo.

- Takva zima otežava borbeno djelovanje jer se blato još nije stisnulo. Možda dijelom i zbog toga nema intenzivnih pomaka na bojišnici, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!