20:37 / 29.02.2020.

Autor: Kristina Bojić/Tema dana/IMS/HRT/I.Z.

Ogorec: Hrvatska policija radi odličan posao

-

-

Foto: - / -

Erdoganu nije u interesu pustiti veliki broj migranata, jer ne bi imao oružje da dalje ucjenjuje Europu, kazao je Ogorec.
Nakon ubojstva 30-ak turskih vojnika u pokrajini Idlib i eskalacije sukoba u Siriji - turski predsjednik Erdogan najavio je da će otvoriti granicu prema Europskoj uniji. Migranti su jedva dočekali otvoren put, no s grčko-turske granice stižu dramatične slike - grčka policija upotrijebila je suzavac kako bi spriječila tisuće migranata da uđu u zemlju. Erdogan je najavio da ih više neće sprječavati, a Grčka i Bugarska da migrante neće primiti. Te su dvije zemlje već postrožile nadzor na svojim granicama.

O novom mogućem izbjegličkom valu u "Temi dana" govorili su vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec i vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

- Situacija s migrantima može dodatno eskalirati, kazao je Vidmarović. Smatra da Erdogan može pustiti manji val, oko nekoliko desetaka tisuća ljudi. I to je za Europi značajno.

- Erdogan sada pokušava malo i blefirati, primorati europske lidere da izvrše pritisak na Putina zbog situacije u Idlibu. i tu je naravno ta retorika prijetnje s migrantima, dodao je. Ističe da je to jedna poluga s kojom se koristi. Međutim za Erdogana to nije sasvim povoljno zato što tu postoje rizici i dosta je teško i logistički.

Hrvatska spremna za mogući migrantski val
Stotine migranata na putu su iz Turske prema Europskoj uniji

Ogorec smatra da Erdogan svoju granicu može držati otvorenom koliko god želi, ali njemu nije u interesu pustiti veliki broj migranata, jer ne bi imao oružje da dalje ucjenjuje Europu.

- Vidimo da je pokušavao tražiti potporu i od NATO-a. No potrebno je naglasiti da se turska vojska bori na tuđem prostoru. Ona ne brani niti svoj prostor niti svoj narod. S ovim migrantskim valom želi potaknuti europske čelnike da drugačije počnu razmišljati, kazao je Ogorec.

Dodaje da ne možemo očekivati scenarij 2015. i 2016. , ali možemo očekivati znatno učestaliju "puzajuću" migraciju koja je već sada s punovećim pritiskom na granične prostore.

Pokrajina Idlib je važna Erdoganu jer je blizu Mediteranu, te što su tamo snage pobunjenika, sirijske snage, ruske snage te mali "džepići" kurdskih snaga.

- To spada u zonu deeskalacije koja je dogovorena između Sirije, Rusije i Turske.  Smatra da je stvorilo zamršeno klupko jer Rusija i Turska imaju različite interese u Siriji. i počinje borba za druge stvari. Ističe da većinu naftnih polja kontroliraju kurdski vojnici, ističe Vidmarović.

Ogorec naglašava da se tursko- ruski sukob neće dogoditi. Smatra da će se Putin i Erdogan uskoro i susresti pa će razgovarati konkretno u "četiri oka" te da će doći do dogovora.

- U Siriji se rat bliži kraju, problem je kad rat završi. Tko će ovladati kojim dijelom to je nepoznanica još uvijek, dodaje Ogorec.

Vidmarović smatrada je situacija je stresna za hrvatske policajce, ali dodaje da policija radi dobar posao. Ističe da je Hrvatska tranzitna zemlja i da nas to spašava od problema.

- Policija odrađuje izvanredan posao, a ako bude veći pritisak na granicu postoji i vojska, kazao je Ogorec.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!