19:26 / 16.03.2019.

Autor: P.F./HRT

Ogorec o masakru: Ni Europa nije imuna, ovo je bolesna situacija

-

-

Foto: - / -

Ne samo ovaj masakr nego i emitiranje uživo je dokaz da s tim čovjekom stvarno nešto nije u redu. Mislim da će u istrazi imati važnu ulogu psihijatri i psiholozi, uvjeren je stručnjak za sigurnost.
Pokolj u Novom Zelandu izazvao je zgražanje, osudu i oštre reakcije diljem svijeta. Ubojstvo nevinih ljudi u džamiji je navodno bila osveta za islamski terorizam, a na ovu temu gost središnjeg Dnevnika HRT-a bio je Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost s Veleučilišta Velika Gorica.

Nekoliko minuta prije krvavog pohoda počinitelj je poslao manifest na premijerkinu adresu. Na pitanje je li se tragedija mogla izbjeći Ogorec je rekao da ako je napadač poslao manifest nekoliko minuta prije ubilačkog pohoda, onda da je to jako teško moguće spriječiti.

- Očito je duboko o tome razmišljao, dugo planirao i produkt je ovo što se dogodilo, rekao je Ogorec.

● Putovao je po Europi, bio je i u Hrvatskoj. Je li možda uspostavio neke kontakte?

- Pretpostavljam da je uspostavio neke kontakte i došao u doticaj s mnogo različitih stvari, pokupio neke legende i mitove s ovog prostora, no to nije dovoljno da normalnog čovjeka pretvorite u masovnog ubojicu. On je očito imao nekakav problem psihičke prirode koji je s tim legendama i mitovima možda bio samo potaknut, možda mu je to bio samo okidač, ali to nije definitivno bio jedini razlog, smatra stručnjak za sigurnost.

● Je li Europa bolje organizirana, jesmo li imuni na napade ovakvih fanatika? Trebamo li se bojati?

-
Nismo imuni. Slučaj Breivik u Norveškoj to pokazuje. I Norveška je kao i Novi Zeland uljuđena, kulturna, civilizirana, demokratska, otvorena zemlja pa se dogodilo to s Breivikom. U Novom Zelandu se dogodila gotovo ista stvar, čak po tehnici kojom je izveden taj masakr može se vidjeti da je ovom čovjeku Breivik bio uzor na neki način. Poremećenih ličnosti, nažalost, uvijek ima, objasnio je Ogorec.

● Kako raditi na prevenciji? Premijerka je najavila stroži zakon u području oružja. Može li to utjecati na manje ovakvih slučajeva?

- Bojim se da ne u velikoj mjeri. Naše kriminalističke statistike pokazuju da se više od 80% zločina s vatrenim oružjem događa s neprijavljenim, ilegalnim  oružjem koje nije pod dozvolom. Počinitelj zločina da nije mogao doći legalno do oružja, sigurno bi došao preko crnog tržišta. Ovo je bila bolesna situacija. Ne samo ovaj masakr nego i emitiranje uživo. To je dokaz da s tim čovjekom stvarno nešto nije u redu. Mislim da će u istrazi imati važnu ulogu psihijatri i psiholozi, uvjeren je Ogorec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!