Ogorec: Performans s lubenicama pokazao da bi trebalo nešto poduzeti

12.10.2020.

14:43

Autor: T.D./Studio 4/HRT

default error photo
Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost gostovao je u emisiji HTV-a "Studio 4" i rekao kako je Hrvatska sigurna zemlja, ali da bi prostor Markova trga trebao biti bolje čuvan.
Hrvatska je sigurna zemlja, ali prostor Trga svetog Marka trebao bi biti bolje čuvan, kazao je Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost u emisiji HTV-a "Studio 4".

➡️ UŽIVO: Ranjen policajac, napadač počinio samoubojstvo

Kaže i kako je još uvijek premalo informacija da bi se moglo reći je li to djelo psihički rastrojene osobe ili je u pitanju nešto drugo, ali da se moglo na drugačiji način prevenirati.

- Činjenica je da je prostor Markova trga sjedište hrvatske vlasti i na taj način bi trebalo biti daleko bolje štićeno, čuvano i prevenirano. Performans s lubenicama je pokazao da bi trebalo nešto poduzeti na poboljšanju sigurnosne situacije. Markov trg je sigurnosno vrlo zahvalno područje jer imate samo dva pristupa s vozilima i nekoliko pješačkih puteva, rekao je Ogorec. 

Istaknuo je i kako se na svim putevima oko Markova trga mogu postaviti razmjerno diskretni sustavi za detekciju metala, provjeru.

- Potrebno je više tehničke zaštite na tom području. Naravno da bi to bilo dodatno posezanje u budžet. Sigurnost košta, dodao je.

Opremljenost policije

-
Ljudi koji čuvaju ključne državne institucije morali bi biti opremljeni pancirkama i "dugim cijevima".

Ogorec kaže kako ne živimo u zemlji koja je nesigurna.

- U ovom slučaju nema propusta zato što nema ni sigurnosnih mjera. Da bi nešto bilo propust, morate imate jasno definirane sigurnosne mjere i detaljno razrađenu metodologiju njihove primjene koje se netko nije pridržavao, pojasnio je.

Sigurnosni sustav

Ističe i kako su Bijela kuća i Kremlj vrlo posjećene destinacije pa imaju svoj sigurnosni sustav.

- Točno se zna kuda se može ići i gdje netko može proći od posjetitelja, što vidjeti i gdje se kretati. Naravno, preventivne mjere su sasvim drugačije. Tako ne treba zatvoriti ni cijeli Markov trg. To bi bilo kontraproduktivno u političkom smislu za Hrvatsku. Treba napraviti kombinaciju da se Markov trg posjeti, ali i izražene mjere sigurnosti koje u svijetu postoje treba provoditi, rekao je Ogorec.

"Nije bitno je li bila Hitna pomoć ili slučajno sanitetsko vozilo"

Sigurnosni stručnjak je rekao kako je Hitna pomoć bila vrlo brzo na mjestu događaja.

- Čovjeku je vrlo brzo pružena hitna pomoć i vrlo je brzo medicinski zbrinut. Nije bitno je li bila Hitna pomoć ili slučajno sanitetsko vozilo. Bitno je da je brzo medicinski zbrinut, dodao je.

Marinko Ogorec je rekao kako vjeruje da će policija vrlo brzo riješiti slučaj te kako Hrvatska nema ozbiljnih problema s kriminalom.

- Ovo je incident koji je digao veliku uzbunu i treba dići veliku uzbunu. Panike se uvijek treba kloniti i nema potrebe za paniku. Bez obzira na neke propuste još uvijek imamo sigurnosni aparat koji je funkcionalan, zaključio je Ogorec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!