20:45 / 25.07.2018.

Autor: HRT

Ogorec: Početak jednog dobrog savezništva

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Odlukom o nabavi 12 višenamjenskih zrakoplova F-16 od Izraela otvorena su vrata ozbiljne suradnje vojnih industrija Hrvatske i Izraela.
Odlukom o nabavi 12 višenamjenskih zrakoplova  F-16 od Izraela otvorena su vrata ozbiljne suradnje vojnih industrija Hrvatske i Izraela. Razlog je to među ostalim i posjeta izraelskog  predsjednika Hvatskoj.

Može li Hrvatska uz potporu Izraela biti središte vojne industrije u regiji, što bi donijelo i nova radna mjesta - komentirao je u Temi dana vojni analitičar Marinko Ogorec.

"Nadam se da je ovo početak jednog dobrog savezništva, a od toga će i jedna i druga strana imati dosta koristi", rekao je.

"Daleko bitnije od kupljenih zrakoplova je transfer tehnologije. Mi, po prvi puta, prelazimo na složenu, zapadnu tehnologiju a to je daleko više nego što je sam borbeni zrakoplov. To su sustavi naoružanja, to su sustavi opreme, sustavi logistike, sustavi vođenja ima tu još toga" tvrdi Ogorec.

Izrael izdvaja za naoružanje i obranu 20 milijardi dolara, imaju i 700 tvrtki koje su dio izraelskog gospodarstva. "No taj podatak ni ne čudi jer su oni u ratu praktički od 48. godine" kaže.

A hrvatska tvrtka DOK ING je potpisala suradnju u proizvodnji specijalnog vozila s izraelskom robotikom. "To je samo dokaz da i mi imamo što za ponudit, a to izraelci itekako znaju cijeniti" kaže Ogorec.

Hrvatska tvrtka HS produkt proizvodi osobno pješadijsko naoružanje i također bi mogli surađivati s Izraelcima. No, Izraelci su poznati po automatskom oružju. "Da, oni imaju svoje streljačko naoružanje. Da li će biti nekakve suradnje između njih ne znam, teško je to reći" kaže.

"Vojna industrija je jedna od perspektivnih grana proizvodnje. Nakon energenata, u tom segmentu je najveća zarada" komentirao je Ogorec. Vojno naoružanje i vojna oprema je izuzetno skupa i radi se o sofisticiranim sustavima."Vojska i vojna industrija danas se usmjerava prema robotici i naravno da to može biti korisno za sve ostale segmente društva" tvrdi.

Velike su razlike između naše i Izraelske vojske. Kod njih je 176 tisuća aktivnih vojnika. Vojni rok za žene je dvije godine i to obvezan, za muškarce je tri godine. "Ne možemo se uspoređivati. Hrvatska je u jednom geostrateškom području, Izrael u sasvim drugačijem" kazao je i dodao "teško je uspoređivati kruške i jabuke".
Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!