21:19 / 24.06.2018.

Autor: M.M./HRT

Ogorec: RH ne smije biti talac promašene politike Angele Merkel

-

-

Foto: - / -

Migrantska kriza trese odnose u Europskoj uniji. Svi traže zaštitu svojih nacionalnih interesa, koji ni izdaleka ne idu pod nazivnik zajedničkih smjernica.
Migrantska kriza trese odnose u Europskoj uniji. Svi traže zaštitu svojih nacionalnih interesa, koji ni izdaleka ne idu pod nazivnik zajedničkih smjernica. Hoće li se sukobi u krhkoj njemačkoj Vladi preliti preko cijele Europske unije i kako Hrvatska može zaštititi svoje interese? U Temi dana gostovao je politolog Goran Bandov i sigurnosni stručnjak Marinko Ogorec.

Bandov je rekao kako ovo nije klasična migrantska kriza, već politička kriza u jednoj zemlji članici EU-a - Njemačkoj. U ovom trenutku sve analize pokazuju da ako se Angela Merkel prikloni CSU-u i popusti Horst Seehoferu, pokazat će da je slaba, a ako se suprotstavi i čvrsto se bude držala kriterija kao i do sada, onda će Seehoferu morati zahvaliti na poziciji i to bi značio pad njemačke vlade, smatra Bandov.

Istaknuo je i da Hrvatska vrlo vjerojatno neće biti hot spot. Ono što se događa u tom procesu hot spotova vrlo vjerojatno će se ponuditi Albaniji, ili nekim zemljama sjeverne Afrike. Hrvatska će se morati prilagoditi politici koju će voditi zemlje interesantne za migrante, prvenstveno Njemačka.

Ogorec kaže da se Hrvatska mora staviti u poziciju zaštite svojih nacionalnih interesa. Hrvatska ne smije biti talac promašene politike Angele Merkel.
Ističe kako već postoje neke naznake, iz retorike europskih političara, kako bi trebalo europske zemlje prisiliti da primaju određeni broj migranata. Mislim da to nije rješenje i to ne bi bila dobra situacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!