Ogorec: "Srbija još živi u prošlosti - ne izlazi iz svojih mitova i legendi"

07:50 / 18.12.2018.

Autor: HRT

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

"Na kraju krajeva pokazuje se i vidi se da je Srbija još uvijek zemlja koja živi u prošlosti. Zemlja koja na neki način ne izlazi iz svojih mitova i svojih legendi. Tome u velikoj mjeri upravo pridonosi srpsko vodstvo jer po onoj logici tko ne može ponuditi budućnost nudi prošlost i to onu lošu", smatra.
Ponovno rastu napetosti između Kosova i Srbije - Kosovo je osnovalo vojsku, Srbija prijeti korištenjem svoje vojske, zbog čega je jučer održana i sjednica Vijeća sigurnosti UN-a. Kakve posljedice najnoviji razvoj događaja ima na pregovore Prištine i Beograda, te je li realan  novi ozbiljniji  sukob, neka su od pitanja na koja u današnjoj emisiji "U mreži Prvog" odgovarali politički analitičar iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose Sandro Knezović i Stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec. - Kosovo osnovalo vojsku
- Brnabić: Vojska bi mogla intervenirati ako Kosovo osnuje vojsku
- Uzavreli odnosi Srbije i Kosova 

Važno je naglasiti, smatra Knezović, da se radi samo o formalizaciji nečega što se gradi već godinama. "Prema tome, kosovske sigurnosne snage imaju apsolutno iste kapacitete ovaj tjedan kao što su imali i prošli, tako da do značajnog povećanja vojne ugroze za sjever Kosova nije došlo jer jednostavno kapaciteti se ne mijenjaju. Radi se samo o jednom dodatnom signalu o intenciji ka kreiranju okruženja u kojem su jasno vidljivi svi elementi državnosti. Znači svaka suverena država odnosno država koja sebe smatra suverenom ima svoju vojsku koja jamči teritorijalni integritet i funkcionalnost u širem sigurnosnom okruženju. S jedne strane to je Kosovu jako važno jer na taj način pokušava završiti proces izgradnje države, a to naravno smeta službenom Beogradu jer na još jedan dodatan način privodi taj proces kraju i zapravo finalizira odcjepljenje Kosova od Srbije", dodao je.

Ogorec drži da do sukoba neće doći i da je ta retorika usmjerena prije svega na unutarnje političke razloge Srbije odnosno bolje rečeno srpskog vodstva. "Na kraju krajeva pokazuje se i vidi se da je Srbija još uvijek zemlja koja živi u prošlosti. Zemlja koja na neki način ne izlazi iz svojih mitova i svojih legendi. Tome u velikoj mjeri upravo pridonosi srpsko vodstvo jer po onoj logici tko ne može ponuditi budućnost nudi prošlost i to onu lošu", dodao je.

Naglasio je razliku između srbijanske i kosovske vojske - vojska Kosova broji oko 5 000 ljudi, bez zrakoplovstva, bez oklopnih snaga, bez bilo kakve paljbene potpore, a Srbija ima sve to znatno više, i zrakoplovstvo i oklopne snage i topništvo.

Ogorec je kazao da se na neki način samo povećava taj deklarativni pristup stvaranju države, državotvornosti kao takve i ništa više, a o nekakvoj ozbiljnoj ugrozi i nekakvog ozbiljnoj prijetnji nema niti govora.

Knezović smatra da treba naglasiti da dok god Aleksandar Vučić ima Kosovo na agendi, on zapravo je u vrlo komotnoj situaciji jer se ne mora baviti drugim puno ozbiljnijim pitanjima. "Prije svega ako to vežete uz proces pristupanja Europskoj uniji, u trenutku kada ove teške političke stvari maknete sa strane onda vas počnu pitati vrlo neugodna pitanja kao što su pitanje transparentnosti državnog aparata, neovisnosti pravosuđa, slobode medija, adekvatnosti načina borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Sva ova teška pitanja dolaze na dnevni red kada se riješi pitanje kao što je Kosovo. Političkoj figuri kao što je Aleksandar Vučić i toj političkoj eliti koja ga okružuje sasvim sigurno nije stalo do toga da takva pitanja dođu na dnevni red što prije. Znači dok god imate temu koja vas vraća u prošlost, koja potpaljuje nacionalne strasti i emocije, koju možete koristi za optuživanje drugih i drugoga, drugačijega, vi ćete to iz svoje populističke koncepcije naravno maksimalno koristiti kako bi zadržali poziciju na vlasti jer to je zapravo vaš jedini interes", dodao je.

"Svaki političar u Srbiji koji bi priznao da postoji Kosovo kao država gubi apsolutnu potporu. Drugim riječima on silazi s političke scene. Naravno niti jedna politička elita Srbije neće sebi to dozvoliti. I danas uglavnom praktički cjelokupan problem državotvornosti vrti se upravo oko toga da li je taj konstitucionalni pristup ili deklarativni pristup. Kosovo je stvoreno, ono je činjenica. Međutim, ako vi ne želite priznati tu činjenicu kao takvu još ćete se zadržati na vlasti određeno vrijeme. Onog trenutka ona vlast Srbije koja kaže da Kosovo postoji kao država, gotovo je, silazi s političke scene i nikad više na političku scenu", kazao je Ogorec.

Komentirajući prosvjede protiv Aleksandra Vučića, Knezović kaže da on koristi najrigidnije metode kontrole medija, kontrole državnog aparata, pogotovo sigurnosnih službi i učinit će sve što je u njegovoj moći da zadrži poziciju na vlasti.

Vučićev veliki politički protivnik Vuk Jermić ga je optužio da je izdao Srbiju kada je riječ o Kosovu i da je ovo osnivanje kosovske vojske zapravo na neki način dogovoreno s Vučićem. Knezović kaže da je izdaja teška riječ koja se može koristiti na ovaj ili onaj način u dnevno političke svrhe. "Iz druge perspektive može se isto tako ozbiljnije analizirati funkcioniranje Vuka Jeremića u doba dok je bio ministar vanjskih poslova jer je u doba njegovog mandata u Ministarstvu podnijet zahtjev Međunarodnom sudu pravde koji je na kraju ustvrdio da Deklaracija kosovske neovisnosti ne predstavlja kršenje međunarodnog prava. Znači ako gledate stvari iz tog diskursa srpskog nacionalnizma, vrlo jednostavno je prebacivati lopticu na teren druge strane i optuživati jedni druge za nešto što je neminovno", dodao je.

Kada je riječ o politici Kosova, i predsjednik Hašim Tači i premijer Ramush Haradinaj imaju nekih nesuglasica. Knezović kaže da je teško govoriti o jednoj državničkoj politici jer je evidentno da se radi o političkoj konstrukciji koja je vođena izvana. "Jasno je zapravo uz pomoć koga je Kosovo formirano kao država i kako će funkcionirati u nadolazećem periodu. Iz jedne šire geostrateške perspektive na Kosovo se može promatrati kao na važnu stratešku mikroregiju koja ima određene strateške značaje, ima određene prirodne resurse koje je, ajmo reći kolokvijalno, zgodno kontrolirati. Na jednoj većoj geostrateškoj perspektivi, ako gledate odnos Rusije i SAD-a, ulogu Europske unije, vidjet ćete zapravo da su politički entiteti kao Kosovo važni jedino sebi i da predstavljaju zapravo mehanizme u jednoj većoj geostrateškoj igri između globalnih aktera", smatra.

Vučićev veliki politički protivnik Vuk Jeremić ga je optužio da je izdao Srbiju kada je riječ o Kosovu i da je ovo osnivanje kosovske vojske zapravo na neki način dogovoreno s Vučićem. Knezović kaže da je izdaja teška riječ koja se može koristiti na ovaj ili onaj način u dnevno političke svrhe. "Iz druge perspektive može se isto tako ozbiljnije analizirati funkcioniranje Vuka Jeremića u doba dok je bio ministar vanjskih poslova jer je u doba njegovog mandata u Ministarstvu podnijet zahtjev Međunarodnom sudu pravde koji je na kraju ustvrdio da Deklaracija kosovske neovisnosti ne predstavlja kršenje međunarodnog prava. Znači ako gledate stvari iz tog diskursa srpskog nacionalnizma, vrlo jednostavno je prebacivati lopticu na teren druge strane i optuživati jedni druge za nešto što je neminovno", dodao je.

Kada je riječ o politici Kosova, i predsjednik Hashim Thaçi i premijer Ramush Haradinaj imaju nekih nesuglasica. Knezović kaže da je teško govoriti o jednoj državničkoj politici jer je evidentno da se radi o političkoj konstrukciji koja je vođena izvana. "Jasno je zapravo uz pomoć koga je Kosovo formirano kao država i kako će funkcionirati u nadolazećem periodu. Iz jedne šire geostrateške perspektive na Kosovo se može promatrati kao na važnu stratešku mikroregiju koja ima određene strateške značaje, ima određene prirodne resurse koje je, ajmo reći kolokvijalno, zgodno kontrolirati. Na jednoj većoj geostrateškoj perspektivi, ako gledate odnos Rusije i SAD-a, ulogu Europske unije, vidjet ćete zapravo da su politički entiteti kao Kosovo važni jedino sebi i da predstavljaju zapravo mehanizme u jednoj većoj geostrateškoj igri između globalnih aktera", smatra. Ogorec je kazao da je kosovska vojska klon, američkih odnosno britanskih oružanih snaga, barem po vanjskom izgledu, po odorama, po naoružanju. "Što se tiče samog Kosova definitivno je da Amerika ima svoje interese na tom prostoru. Uglavnom na neki način geostrateške interese. Prije svega ako smo mi tu, onda Rusi neće biti tu. Mislim to je temeljni postulat kompletnog tog Kosova. Ako mi uđemo na Kosovo, Rusi onda tu nemaju prostora. Mislim da je to uglavnom oko čega se tu vrti ta situacija i potpora Amerike", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!