Milanović: Stipetić je bio važan čovjek tijekom cijelog rata

11.03.2023.

11:58

Autor: M.M./HRT

U Ogulinu otkrivena bista stožernog generala Petra Stipetića

U Ogulinu otkrivena bista stožernog generala Petra Stipetića

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

U Ogulinu je otkrivena bista stožernog generala Petra Stipetića, uoči pete godišnjice njegove smrti. Rodni grad tako mu je zahvalio na svemu što je učinio za slobodu i neovisnost Hrvatske. Bistu je izradio akademski kipar Slaven Miličević, a svečano otkrila generalova kći Vesna Stipetić. Na svečanosti su bili predstavnici braniteljskih udruga, ali i predsjednik Republike Zoran Milanović te čelnik SDP-a Peđa Grbin.

- Zahvaljujem onima koji su ovo učinili mogućim jer znam da za ovo treba napor, organizacija i novac. Pozdravljam suborce Petra Stipetića, hrvatske branitelje, časnike, dočasnike, vojnike, njihove obitelji i obitelji palih hrvatskih vitezova, hrvatskih junaka. Jedan od njih bio je i Pero, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

U prigodnom obraćanju za stožernog generala Petra Stipetića rekao je da je bio poseban čovjek koji je zračio posebnom energijom.

- Znao je biti drzak, znao se zamjeriti političarima, a da toga nije bio ni svjestan. Važan čovjek, tijekom cijelog rata. U kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda, naše javnosti ostat će zapamćen kao onaj koji je izborio i omogućio predaju korpusa neprijateljske vojske srpske krajine. Međutim, Pero je bio važan cijeli rat, poručio je. 

Podsjećajući na ratni put stožernog generala Petra Stipetića predsjednik Milanović istaknuo je njegovu ulogu u Posavini '92. godine.

- Posavina je bila poraz, poraz koji smo u toj magli u kojoj i dalje živimo bili spremni pripisivati nekakvoj izdaji. Možda je protivnik tada, i ne više nakon toga, bio jači, bolje opremljen. Tada je Pero zajedno s Tuđmanom, Šuškom, Šarinićem, Mesićem, Manolićem - ljudima koji su se kasnije razišli, ali tada bili na hrvatskoj strani – Čermakom, Tusom sjedio i razgovarao na sastancima Vijeća za nacionalnu sigurnost na teme poraza i iz toga je naučio i kao čovjek i kao vojnik, rekao je predsjednik Milanović te dodao kako stožerni general Stipetić tada nije bio tretiran džentlmenski, nego je protuzakonito i nekorektno otjeran u penziju.

- Peru ćemo pamtiti, a vaše okupljanje i naš dolazak ovdje govori koliko je bio važan i drag čovjek. Pero, nedostaješ. Takvih ljudi i takvih patriota svaka država treba, svaki narod je na njih ponosan, tvoj Ogulin, tvoji Ogulinci. Neka ti je laka hrvatska zemlja i slava ti, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića o životu i djelu pokojnog stožernog generala Petra Stipetića govorili su gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović, pobočnik i bliski suradnik stožernog generala Petra Stipetića te jedan od glavnih inicijatora izrade biste Miroslav Vidović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske te potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović i zastupnica u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marija Jelkovac.

- Ovaj trg postaje za nas Ogulince najveći na svijetu, veći od Tiananmena, veći od Crveog trga. Danas on postaje još veći jer će ga krasiti bista velikog oficira, generala i džentlmena gospodina Petra Stipetića, rekao je ogulinski gradonačelnik.

Bista stožernog generala Petra Stipetića otkrivena je uoči pete godišnjice njegove smrti, a podignuli su je Grad Ogulin i prijatelji pokojnog generala predvođeni Miroslavom Vidovićem, njegovim bliskim suradnikom. Bistu je izradio akademski kipar Slaven Miličević, a svečano ju je otkrila kći pokojnog stožernog generala Vesna Stipetić.

U Ogulinu, na Trgu hrvatskih rodoljuba, predsjednik Republike položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!