07:21 / 18.11.2020.

Autor: Edi Škovrlj/Ante Kolanović/Dnevnik/IMS/T.V./D.M./HRT

Oko 2.500 ljudi u Koloni sjećanja u Škabrnji

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: - / HRT

Škabrnja se prisjeća strašnog zločina koji su prije 29 godina počinili pripadnici Jugovojske te srpskih paravojnih postrojba.
Škabrnja se prisjeća strašnog zločina koji su prije 29 godina počinili pripadnici Jugovojske te srpskih paravojnih postrojba u tom ravnokotarskome mjestu. Prema procjenama policije, u Škabrnji se okupilo oko 2.500 ljudi. Prijašnjih godina u tom ravnokotarskome mjestu znalo se okupiti i do 15.000 građana iz cijele Hrvatske.

➡️ Medved: Dostojanstveno obilježavamo sve naše žrtve
➡️ Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
➡️ Dan kad je Škabrnja sravnjena sa zemljom➡️ 13.40 Zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić rekao je nakon mise u Škabrnji da su ovakvi dani često ispunjeni osjećajem velike žalosti i tuge što je posve normalno, ali život mora teći dalje. "Ako želimo gledati naprijed, ako želimo bolju budućnost, moramo se okrenuti budućnosti. Svi segmenti društva moraju raditi na tome da u državi koja je sada slobodna, neovisna i demokratska vladaju tolerancija, ljubav, praštanje, vlada zajednička aktivnost za našu bolju budućnost", rekao je.➡️ 13.30 Svaki zločin se mora procesuirati i to je prioritet Vlade, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Škabrnji. Istaknuo je kako je današnji dan na poticaj vlade proglašen neradnim kako bi se njime komemorirale sve žrtve i iskazao poseban pijetet gradu Vukovaru, gradu heroja koji je najviše pretrpio u Domovinskom ratu. Ponovio je kako Vlada aktivno radi na potrazi za nestalima kojih je 1869, pa dodao da nikoga ne može zaobići ruka pravde.

➡️ 11. 30 Danas nije dan frustracije i tjeskobe, dan je ponosa, duboke emocije i životne snage. Nema uzvišenije osobine i vrijednosti od spremnosti davanja vlastitog života za slobodu i ljudsko dostojanstvo, poručio je okupljenima ispred mjesne crkve načelnik općine Škabrnja Nediljko Bubnjar. Zahvalio je svima koji su danas došli u Škabrnju.

- Srca ponosna škabrnjska nisu se predala, iako su spremni neusporedive slile nasuprot. U toj borbi iz našeg poraza, u krvi branitelja i civila rodila se iskra buduće hrvatske pobjede i slobode. To su plodovi dana kojeg se danas sjećamo. Nismo nikad niti ćemo politizirati ovaj dan i naše žrtve. Bit ćemo otvoreni i imati snagu i razumijevanje, koliko god nam ponekad bilo teško - za politiku koja vodi hrvatski narod i državu u sretniju  mirniju budućnost, na temeljima istine, pravde, čovječnosti i razumijevanja, kazao je Bubnjar.  ➡️ 11.00 Misu za sve stradale u Domovinskom ratu u crkvi Uznesenja bl. Djevice Marije predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Istaknuo je kako se sve poginule žrtve borile za bolje društvo i kazao: "Njihova žrtva nije vrijedna ovoga što se često događa , to je polarizacija i netrpeljivost. Oni su se borili za slobodu, za bolje društvo i u tom duhu njihova poruka je upravo to. Na mmisi je, zbog epidemioloških mjera, moglo biti samo 96 vjernika.

➡️ 10.56 Ovo su bolna mjesta, mjesta hrvatske tragedije i sjećanja. Odajemo počast našim sugrađanima koji su doživjeli tragediju. Ne smijemo to zaboraviti, ali moramo graditi temelje za budućnost i nove generacije. Pravda mora biti zadovoljena, a počinitelj zločina mora biti kažnjen, kazao je ministar Gordan Grlić Radman.➡️ 10.50 Ovo je poseban dan. Tu smo da odamo počast ljudima koji su pali za nas, kazala je jedna sudionica Kolone sjećanja koja je u Škabrnju došla čak iz Virovitice.➡️ 10.45 Dana 18. studenoga 1991. prisjetio se prof. dr. sc. Boris Dželalija, dragovoljac Domovinskog rata. Dan je počeo spašavanjem ranjene žene koja je transportirana u zadarsku Opću bolnicu. Gospođa Milka sutradan je u bolnici preminula. Kao liječnik, kaže - svega se nagledao, a živu glavu spasio u zadnji tren "puzeći" do Jošana. "Ovakvi događaji ostavljaju traume za cijeli život. Spašava me sport, a Škabrnja živi u meni", kazao je. ➡️ 10.30 Zbog epidemije Kolona sjećanja krenula je iz dijela sela zvanog Ambar do središta Škabrnje. Općina je angažirala COVID redare koji paze na poštovanje epidemioloških mjera. Skraćen je i prigodni program.10.00 ➡️ Predrag Mišić, branitelj, jedne je godine u Vukovaru, jedne u Škabrnji na tužni 18. studenoga. Čovjek je to koji je branio Vukovar od neprijatelja, na čijoj je strani bio njegov brat. Nažalost, tako je to u životi, kaže Predrag i dodaje da mu znači doći u Škabrnju jer, nema razlike između Vukovara i Škabrnje, "ono što su prošli je tragedija, najjvjerojatnije najveća u hrvatskoj povijesti.


➡️ 10.00 Članovi obitelji poginulih branitelja i civila te službena izaslanstva položili su vijence i na Spomen-obilježje masovne grobnice.

➡️ 9.30 Vijence na Spomen-obilježje i središnji križ na mjesnom groblju Sv. Luke položili su članovi obitelji poginulih branitelja i civila i službena izaslanstva. Na obilježavanju sudjeluju izaslanik predsjednika Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader. U izaslanstvu Vlade su ministri Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Marija Vučković.

Pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskog agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa pod vodstvom Ratka Mladića. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.O kakvim je zvjerstvima riječ najbolje svjedoči izvještaj s Patološkog odjela zadarskog Medicinskog centra gdje se navode eksplozivne i prostrijelne ozljede glave u zatiljak, ozljede prsnog koša i trbuha zadane iz najveće blizine, zgnječenje glave i prsnog koša izazvane gaženjem tenkom, odsječene uši i prsti. Preživjeli civili ostavili su brojna svjedočanstva o nečuvenom zločinu koji se dogodio taj dan. Neki su i svjedočili na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Milanu Martiću u Haagu.

Za zločin u Škabrnji kažnjeni su pravomoćnom presudom: Jovan Badžoka na 10 godina zatvora, medicinska sestra Zorana Banić na 6 godina, ministar unutrašnjih poslova samoproglašene srpske paradržave u Hrvatskoj SAO Krajine Milan Martić na 35 godina zatvora u Haagu. Nitko iz vrha JNA do danas nije odgovarao za ovaj zločin, iako je JNA vodila napad.

Crkvena zvona zvonit će u 18 sati u cijeloj Hrvatskoj za Vukovar i Škabrnju. I na taj ćemo način odati počast poginulima, zahvaliti za dar slobode te moliti za pomirbu i zajedništvo naše Domovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!