19:46 / 30.05.2020.

Autor: I.Z./Zrinka Grancarić/Tema dana/IMS/HRT

"Oko datuma Dana državnosti treba se dogovoriti konsenzualno"

-

-

Foto: - / -

Mate Granić kazao je da se datum 30. svibnja nije trebao mijenjati, dok Davorko Vidović smatra da je taj datum povijesno neutemeljen za Dan državnosti.
Dan državnosti je prošao svečarski, ali i u ozračju prijepora i žustrih riječi oko datuma kad bi se ovaj praznik trebao obilježavati.

Mate Granić
u emisiji "Tema dama" kazao je da je entuzijazam, zajedništvo i vjera u budućnost nosilo Hrvatsku prije 30 godina.

- Ne treba zaboraviti prije 30 godina, na prvim parlamentarnim izborima pobijedio je predsjednik Tuđman s HDZ-om kao strankom-pokretom za stvaranje moderne Hrvatske države. I onda dolazi slijed događanja koji je doveo do ovog termina, datuma 30. svibnja. Nakon toga počeli su pregovori predsjednika republika o raspletu krize. Donesen je Božićni Ustav. I kada je bilo vidljivo da neće doći do nikakvog dogovora, jer je Milošević odbijao sve osim moderne federacije velike Srbije. To je bio treći mjesec 1991. U tom slučaju je predsjednik Tuđman donio dvije ključne odluke. Jednu da će se raspisati referendum o suverenosti i samostalnosti, koji je kao što znamo plebiscitarno prošao, 83 % građana je izašlo, a od toga 94% bilo je za. I druga stvar, upravo taj datum 30. svibnja da bude Dan državnosti, dan zajedništva, nade, vizije, vjere da ćemo stvoriti državu. I zato datum kad se jednom donese, onda se ne mijenja, kazao je Granić.

Davorko Vidović rekao je da je 30. svibnja potpuno povijesno neutemeljeno za proglašavanjem Danom državnosti.

- To s državom apsolutno nema nikakve veze. Ja mogu prihvatiti da je riječ o važnom datumu, mogu prihvatiti da je riječ o važnom priznanju Savezu komunista, SDP, koji je organizirao i proveo slobodne, višestranačke izbore, koji su bili kruna stvaranja višestranačkog Sabora 30. svibnja u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Dakle, s državom Hrvatskom to nema nikakve veze. To je bio pogodan dan za Dan sabora, naglasio je Vidović.

- Spominjanje sada nekakvih emocionalnih, sentimentalnih razloga da se ide na vraćanje nakon 19 godina tog datuma doista nema nikakvo utemeljenje, istaknuo je.

Smatra da je veliki problem igranje s tim datumom.

- Mislim da je to loše, da se to s nekakvom nategnutom većinom mijenja, poručio je.

Obojica smatraju da se oko datuma treba dogovoriti konsenzualno.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!