17:40 / 09.03.2018.

Autor: HRT

Oko Istanbulske konvencije Hrast sve usamljeniji

-

-

Foto: - / -

Zastupnik Hrasta, HDZ-ova koalicijskog partnera u tijesnoj saborskoj većini - ne odustaje - za konvenciju neće glasovati. No u tome je sve usamljeniji.
Vijeće Europe pozdravilo je najavu premijera Andreja Plenkovića da će Vlada za dva tjedna raspravljati o Istanbulskoj konvenciji i nakon toga uputiti je u Sabor na ratifikaciju. No u Saboru se strasti vezano uz tu temu ne smiruju, a zastupnik Hrasta, HDZ-ova koalicijskog partnera u tijesnoj saborskoj većini - ne odustaje - za konvenciju neće glasovati. No u tome je sve usamljeniji.

"Ja sam ovdje  rekao, da za Istanbulsku konvenciju jasno i glasno glasati neću.  I potrudit ću se svim svojim silama unutar vladajuće većine da taj zakon ne prođe.  Referendum koji smo najavili, ići će, odnosno potrudit ćemo se da provedemo građanski referendum", izjavio je Hrvoje Zekanović (Hrast). "Moramo se vratiti na sadržaj Istanbulske konvencije, moramo ljudima reći da ona nije nikakav ideološki dokument, nego dokument koji je za zaštitu osnovnih ljudskih prava", poručila je Marija Puh (HNS). Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kazao je kako prihvaća Istanbulsku konvenciju "točno onako kako je napisana". Glasovat će 'za'. "Ako je Plenković nešto obećao i ako kani to ispuniti, a to je na tragu nečega što smo mi započeli - nećemo ga zbog toga napadati nego ćemo mu dati podršku", najavila je SDP-ova Sabina Glasovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!