07:30 / 03.01.2018.

Autor: HRT

Okrenuti se sigurnim oblicima rada - povećati plaće i zaposliti na neodređeno

-

-

Foto: - / -

EK u svojim prognozama rasta za 2018. dao je dvije ključne preporuke koje za hrvatsku vlast i poslodavce ne bi smjele proći neopaženo: treba se okrenuti sigurnim oblicima rada - zapošljavanju na neodređeno vrijeme i treba krenuti u sustav povećanja plaća. I jedno i drugo važno je za rast u Europi i u Hrvatskoj, kazao je Sever.
Hoće li 2018. uistinu biti godina reformi? Ima li Vlada dovoljno odlučnosti i političke volje za suštinske promjene? Koje sve ključne reforme Hrvatska mora provesti? Što bi se sve trebalo mijenjati u gospodarstvu, zdravstvu, mirovinskom i sustavu rada, obrazovanju, pravosuđu i državnoj i javnoj upravi?

Na ta i ostala aktualna pitanja odgovarali su u emisiji "U mreži Prvog" glavni direktor HUP-a Davor Majetić, ekonomski analitičar Damir Novotny i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Majetić je kazao da očekuje i nada se da će 2018. biti godina reformi jer o tome ne govore samo hrvatski poslodavci već i Svjetska banka i HNB. Reforme su nam nužne, nemožemo više 'krpati rupe', dodao je.

Smatra da trebamo rješavati probleme, a ne samo odgađati i krpati udarne točke. Godina je kada nemamo nikakvih izbora, nemamo potreba za velikim populizmom i ne moramo se baviti temama koje su nevažne, u ovoj godini država ima priliku stvarno početi sa reformama o kojima govorimo već 15 godina. Vrijeme i situacija je da napokon krenemo u fiksiranje i rješavanje problema koji stižu, dodao je.

Smatra da kada bi počeli rješavati strukturne probleme, mogli bi očekivati daleko veći, ali i održiv rast.

Novotny je rekao da se ekonomska aktivnost ubrzava, vidimo da su se potrošači umorili od štednje i krize i počeli su više trošiti. Smatra da je to dobra vijest za državnu blagajnu, ali je loša za strukturu nacionalne ekonomije jer ekonomski rast samo na potrošnji i na izvozu nije dovoljno jak, trebamo investicije. Dodao je da su potrebne industrijske investicije, jačanje industrijskog sektora i njegove uloge u kreiranju BDP-a.

Mi moramo uskočiti u vlak četvrte generacije industrijske revolucije, to su značajne investicije koje donose kvalitetnija nova radna mjesta i dugoročno održiv ekonomski rast. Ovo što se danas događa u hrvatskom gospodarstvu je dobro, ali nije dovoljno. Vrijeme za strukturne reforme je dobro, a postoji li politička volja, to ćemo tek vidjeti, dodao je Novotny.

Sever kaže da su radnici u Hrvatskoj naučeni da kada se govori o reformama, kreće se od sustava rada, uvijek su radnici bili ti koji su stradali, svaki put građani izlaze kraćih rukava, a druge reforme koje su se zazivale, u pravilu se nisu događale.

Najveće reforme su išle isključivo na teret radnika i građana. EK u svojim prognozama rasta za 2018. dao je dvije ključne preporuke koje za hrvatsku vlast i poslodavce ne bi smjele proći neopaženo: treba se okrenuti sigurnim oblicima rada - zapošljavanu na neodređeno vrijeme i treba krenuti u sustav povećanja plaća. I jedno i drugo važno je za rast u Europi i u Hrvatskoj, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!