Okrenuto na hladno, ali iz slavina teče topla voda

06.06.2023.

17:12

Autor: Anamarija Krvarić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Iz slavine curi samo vruća voda, nema hladne

Iz slavine curi samo vruća voda, nema hladne

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dok se građani uglavnom žale na nedostatak tople vode, stanari Topničke ulice u Zagrebu samo toplu imaju. Iz slavina teče skoro vruća voda, zidovi im se zagrijavaju, a mjerodavno Toplinarstvo odgovor što je uzrok tome još nema.

Okrenuto na hladno, ali iz slavina teče topla voda. Što duže teče, postaje vruća. Život u takvim uvjetima jednostavno više nije izdrživ.

- Dođem s posla, niti se mogu istuširati. Smočim se, našamponiram se, ali nema šanse isprati se. To peče po tijelu, kipuća voda dolazi nemate ju s čim rashladiti, žali se Marija Špišić.

- Ne možete popiti hladnu vodu, ne možete se istuširati. Da se okupam moram pustiti vodu u kadu, pričekati jedno 15-20 minuta da mi se malo rashladi. Čak sam nešto gledao na bojleru, pokazuje li on točno jer je pokazivao preko 55°C. Pustite hladnu vodu i onda imate temperaturu vode 55°C, objasnio je Vladimir Pavlović.

Osim tople vode, problem je i zagrijavanje zida pored kojega prolazi parovod.

U garaži je temperatura nekada bila kao što je to i vani, sada ona se penje do čak 42°C. Vlasnik je u strahu da će mu toplina stvoriti veće probleme.

- Imam hidroizolaciju na vanjskom dijelu zida. Sad se bojim koliko je ta para uništila hidroizolaciju, to će se isto morati sanirati, naveo je Pavlović.

Agonija traje više od 3 mjeseca. Obratili su se Vodovodu i HEP Toplinarstvu. Iz Vodovoda kažu da oni za to nisu mjerodavni dok iz Toplinarstva tek sada pokušavaju pronaći uzrok.

- Mjesec dana smo bili uporni bili. I Vodovod i Toplinarstvo, nitko da bi došao, dok nismo dali u javnost, istaknula je Špišić.

- Nismo ustanovili puknuće parovoda za sada. Napravili smo dva probna prekopa, pokušat ćemo još nastaviti malo da se provjetri pa nastaviti s još dodatnim probnim prekopima da baš probamo ustanovit i lokaciju gdje dolazi kontakt našeg parovoda sa vodom, izjavio je Jurica Brnas, rukovoditelj službe za eksploataciju HEP Toplinarstva.

Stanarima Topničke 27 preostaje samo strpljivo čekati. A oprezni moraju biti i svi koji prolaze tom ulicom jer i šaht i cesta isijavaju toplinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!