Okršaj majstora srnećeg paprikaša

13.08.2021.

07:04

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

„Suhopoljski kotlić"

„Suhopoljski kotlić"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U povodu proslave Dana općine i blagdana Velike Gospe, u Suhopolju se održala manifestacija „Suhopoljski kotlić" na kojoj su se u kuhanju srnećega paprikaša okušale 32 ekipe iz Virovitičko-podravske, ali i susjednih županija.

U ugodnome hladu suhopoljskog parka sve u skladu s epidemiološkim mjerama. Tako su i ekipe bile sastavljene od svega dva člana. Općina je osigurala meso divljači, a kuhari donijeli kotlić, začine i pribor za kuhanje. Uz vlastitu recepturu i poneki tajni začin, do izražaja je došlo kulinarsko umijeće vrsnih kuhara iz svake ekipe.

- Imamo tajne sastojke. Znači glavni kuhar je ovdje - Jasmin Šaka i nije čak ni meni rekao sastojke, ali vjerujte mi da je fantastično ovdje u Suhopolju, kaže Dario Bartolović-Žare.

- Od same pripreme od kuće od doma on donosi neke svoje recepture, a koje su ni ja ne znam. Ovdje imamo četiri vrste mesa u kotliću tako da mislim da to ne može biti da ne valja, dodaje Milan Keglević.

Koristilo se sve - od osnovih namirnica - luka, mrkve, krumpira, raznih vrste začinske paprike do sastojaka koji čine razliku od kotlića do kotlića. Kako prošle godine zbog pandemije natjecanje nije održano, mnoge je razveselilo druženje uz veseli kotlić.

Jela je ocjenjivao stručni žiri prema zadanim kriterijima, a ovakvo kulinarsko natjecanje uz glazbu i druženje održava se već desetak godina. Zbog ne posjedovanja Covid putovnica nije mogla sudjelovati ekipa iz susjedne Mađarske pa natjecanje ovoga puta nije imalo međunarodni značaj.

- Sretni smo što imamo priliku okupiti naše vrsne kuhare što možemo degustirati njihova krasna jela i u konačnici što će netko od njih imati tu čast da slijedećih godinu dana može reći da spravlja najkvalitetniji i najukusniji paprikaš u našoj županiji, poručio je načelnik Suhopolja Siniša Horvat.

Sav pripremljeni paprikaš podijeljen je okupljenim mještanima, a prema odluci žirija najbolja je bila ekipa branitelja iz Suhopolja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!