Okrugli stol: Demokracija u Hrvatskoj stagnira nakon ulaska u EU

03.11.2022.

14:44

Autor: P.F./Hina

Ljudi

Ljudi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon ulaska Hrvatske u EU gotovo sva istraživanja kvalitete demokracije pokazuju da demokracija u Hrvatskoj stagnira ili slabi, rečeno je na okruglom stolu u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo.

- Od 2013. do sada demokracija u Hrvatskoj ili stagnira ili slabi, a u svakom slučaju - ne napreduje', kazao je predsjednik Znanstvenog savjeta Centra Miko Tripalo Dario Čepo.

Ocijenio je i kako se nazadovanje u demokratskom karakteru države ne očituje toliko u kršenju temeljnih demokratskih prava, koliko u manipuliranju, nekorektnom interpretiranju ili marginaliziranju procedura, institucija, aktera i aktivnosti demokratskog sustava. Cilj svega toga je izbjegavanje kontrole nad onima koji imaju moć u hrvatskom društvu, zaključio je.

Predsjednik Upravnog odbora Centra Miko Tripalo povjesničar Tvrtko Jakovina posebno je apostrofirao slabost hrvatskog pravosuđa ocijenivši ga ocjenom 1 na skali do 10, a direktorica Friedrich Ebert Stiftunga Sonja Schirmbeck kazala je kako su se kao pogrešne dokazale sve procjene da će ulazak kapitalizma i demokratskih procedura u nekadašnja socijalistička društva jamčiti stabilnost demokracije.

Bivša predsjednica Agencije za elektroničke medije (AEM) Mirjana Rakić istaknula je kako razvoj demokratskog društva podrazumijeva i pravovremeno i točno informiranje bez kojeg se, kako je naglasila, ne mogu donositi pravovaljane odluke. Ocijenila je i nedostatnim i sustav javnih savjetovanja i javne rasprave u donošenju zakona, a istaknula je i kako se razvoj hrvatskog medijskog zakonodavstva nastavlja bez položenog temelja - prihvaćene medijske strategije.

- 'Zaprepašćuje me kvaliteta, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu, političara i ljudi koji donose odluke. To je zastrašujuće', kazala je Rakić.

Ivković Novokmet: Demokratsko nazadovanje u djelovanju Sabora

Izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet osvrnula se na marginaliziranje kontrolnih institucija demokratskog sustava istaknuvši pritom Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa, a naglasila je i ''demokratsko nazadovanje'' u djelovanju Sabora.

- 'Politički prebjezi potpuno su obezvrijedili političku volju građana. Na djelu je žetonizacija Sabora, kazala je.

Dodala je i nazadovanje u medijima ocijenivši neprihvatljivim njihov 'poslovni' model baziran na državnom oglašavanju, a istaknula je i kako je i nazadovanje vidljivo u odnosu države prema organizacijama civilnog društva.

U raspravi su sudjelovali i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, predstavnici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Ureda Povjerenika za informiranje koji su ukazali na probleme u radu tih institucija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!