15:33 / 26.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Okrugli stol: Hrvatska hitno treba strategiju demografske revitalizacije

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Hrvatska hitno treba nacionalnu strategiju demografske revitalizacije, obvezujuću za sve sljedeće vlade RH, složili su se sudionici okruglog stola u organizaciji Kluba zastupnika Socijaldemokrata koji je u utorak održan u Hrvatskom saboru.

Riječ je o nacionalnoj temi koja prerasta političke predznake i oko koje je potrebno postići konsenzus, a akcijski planovi 10-godišnje Nacionalne strategije demografske revitalizacije morali bi biti obvezni za sljedeće vlade RH, bez obzira koji one predznak imale, istaknuto je na okruglom stolu "Demografska revitalizacija Republike Hrvatske" koji je organiziran u suradnji s Odsjekom za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija.

- Posljednji je trenutak za odlučnu društvenu akciju kojom bi se usporili, a potom i zaustavili negativni trendovi, istaknula je predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec.

Socijaldemokrati su podsjetili i na podatke Državnog zavoda za statistiku od 14. siječnja kada su objavljeni "prvi alarmantni rezultati popisa stanovništva".

- U 10 godina Republika Hrvatska izgubila je 9,25 posto stanovnika i broji 3.888.529 stanovnika. Osim pada broja stanovnika zbog niskog nataliteta i vala iseljavanja, dodatno je porazna činjenica i da smo sve stariji te statistički pripadamo među najstarije europske nacije, rečeno je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović ustvrdio je da je ključni problem "nedostatak političke volje i nesposobnost političke elite" da generira širi projekt i širu viziju Hrvatske - gdje ona treba biti za 20 ili 30 godina.

- Nedostaje nam strateški dokument i ključna vizija, pa ne čudi što nema rješenja za pojedina područja, kao što je i demografija, dodao je.

Pročelnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Stjepan Šterc upozorio je da je Hrvatska demografski među najugroženijim zemljama u svijetu ta da u trećem međupopisu "ima izumiranje". Jedan od njegovih prijedloga je i tematska sjednica Hrvatskog sabora "o toj prevažnoj temi".

Profesor Anđelko Akrap s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta rekao je da "Hrvatska nikad nije provodila demografsku politiku koja košta, kao što košta svaka proizvodnja".

Akrap: Samo Hrvatska, Rumunjska, Latvija i Bugarska imaju negativni prirodni prirast

- Samo Hrvatska, Rumunjska, Latvija i Bugarska imaju negativni prirodni prirast i negativnu neto migraciju, ostale zemlje imaju samo iseljavanje. Sužava se prostor razvoja, a ti trendovi negativno će djelovati na rast BDP-a, rekao je.

Profesor Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta naglasio je i da nijedna članica EU-a nije imala pad od 10 posto stanovništva u osam godina, osim Hrvatske.

- Nije problem samo radne snage, već kako njegovati stariju populaciju. To znaju u EU-u, a političke elite u Hrvatskoj se s tim odbijaju suočiti, rekao je i dodao kako ekonomski razlozi nisu jedini ni presudni zašto ljudi iseljavaju. Nesigurnost i nepravda ključni su razlog iseljavanja, pokazala su istraživanja, dodao je.

- Samo useljavanjem Hrvatska ne može riješiti svoje demografske probleme. Potrebne su nam pronatalitetne mjere, međutim, one su u ovoj situaciji samo popratne mjere. Klasične demografske mjere su uzaludne ako nema političkih mjera, a to su bespoštedna borba protiv korupcije i nepotizma, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!