11:20 / 22.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Okrugli stol o radu nedjeljom, ministar citirao Franju Asiškog

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Foto: HTV / HRT

Na okruglom stolu „Slobodna nedjelja za zaposlene civilizacijsko je pitanje”, održanom na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, rekao je kako u vremenu u kojem se kao nikad prije u povijesti otuđujemo jedni od drugih, zajednički dan odmora ili okupljanja potrebniji je nego ikada.

Istaknuo je kako pripadamo zapadnom civilizacijskom krugu koji je njegujući tisućljetnu tradiciju utemeljenu na kršćanskim vrijednostima oduvijek prakticirao neradnu nedjelju neovisno jesmo li vjernici ili nismo.

- Ta načela ugrađena u naše europske društvene vrijednosti čine i socijalni nauk crkve i postavke koje ne smijemo dati da se naruše, rekao je i dodao kako se zna što se dešava s građevinama koje nemaju dobre temelje, a povukao je i paralelu s ljudima.

Istaknuo je kako je jedno od načela socijalnog nauka crkve je načelo dostojanstva ljudske osobe te se zapitao tko je taj koji želi narušiti dostojanstvo drugog čovjeka.

- Pod egidom liberalnog koji se promovira često, svašta je u pitanju. Netko će reći da u Hrvatskoj koja je demokratska zemlja ne treba nikoga prisiljavati raditi ili ne te da o tom ne treba u ničije ime odlučivati. No, da li je to doista tako i da li je bez zakonske regulacije moguće nedjelju ostaviti osobi, obitelji, prijateljima da budu zajedno, rekao je ministar

Dodao je kako danas čovjek često postaje rob rada i svog posla te polako gubi svoje humane vrijednosti.

Na Vladi RH je da očuva te vrijednosti, da očuva dostojanstvo čovjeka te da očuva socijalnu pravdu. To će pokazati upućivanjem Zakona o trgovini u saborsku raspravu, rekao je.

- Parafrazirat ću sv. Franju Asiškog. Riječi su to koje su nastale prije gotovo tisuću godina, međutim i dan danas se mogu primijeniti pa i u kontekstu rasprave i zakona s kojim pokušavamo učiniti nedjelju dan za obitelj. „Počni od onog što je nužno, potom učini ono što je moguće i u konačnici ćeš učiniti i ono što je nemoguće”. Nužna u hrvatskom medijskom prostoru i u konačnici hrvatskoj javnosti je rasprava o tome kakva nedjelja treba biti, istaknuo je ministar Ćorić.


Saborska zastupnica Marijana Petir, koja je 2003. i 2009. predlagala izmjene Zakona o trgovini ali ih je Ustavni sud srušio zbog prigovora trgovačkih lanaca, rekla je kako je dogovoreno da će se ići s izmjenama kojima će se poslodavcima omogućiti da biraju određeni broj radnih nedjelja.

Smatra to pozitivnim iskorakom, iako bi bila sretnija da su se zadržali na prvom prijedlogu o 12 radnih nedjelja.

Najveći promet u trgovačkim lancima subotom

Pozitivnim smatra minimalne iznimke kojima se poljoprivrednicima omogućava prodaja na tržnici i sajmovima nedjeljom, no za prijedloge usmjerene na snažniju liberalizaciju radnog vremena smatra da bi nas mogli odvesti u krivom smjeru.

Odbacila je tvrdnje pojedinih trgovačkih lanaca da im je promet nedjeljom najveći i da će zabilježiti gubitke, navodeći da je po podacima Porezne uprave najveći promet u trgovini na malo petkom, a u trgovačkim lancima subotom.

- Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su, kaže Petir, da rad nedjeljom negativno utječe na zdravlje radnika, uzrokuje emocionalnu iscrpljenost i stalan stres.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je da Švicarska, koj ima triput veći prihod od turizma nego Hrvatska, preko vikenda zatvarana trgovine i još nije propala.

Sindikat je za zabranu rada trgovina nedjeljom u cjelini, osim za male obiteljske trgovine, dok za turizam smatra važnijim da su im na raspolaganju restorani.

Predsjednik Nadzornog odbora KTC-a Ivica Katavić smatra, međutim, da ni obiteljske trgovine ne trebaju raditi nedjeljom, čak ni u turizmu.

S predloženim izmjenama treba biti oprezan kako zakon zbog banalnih stvari ne bi pao na Ustavnom sudu, jer je teško razgraničiti male i obiteljske trgovine, naglasio je.

Većina zapadnoeuropskih zemalja je zadržala neradnu nedjelju

Njegova tvrtka je 2018. odlučila ne raditi blagdanima, kako bi ljudi bili sa svojim obiteljima, a od 2020. i nedjeljom. Bilo je bojazni što će biti s njihovim prihodima, no pokazalo se da su 2020. ostvarili četiri posto veći promet nego 2019.

Osnivač Hrvatskog saveza za nedjelju fra Bože Vuleta smatra da nacrt zakona otkriva dobre namjere zakonodavca, ali je nezadovoljan sa 16 radnih nedjelja pa bi volio da netko podnese amandman kako bi se taj broj reducirao.

Rektor Katoličkog sveučilišta Željko Tanjić ističe da je za Crkvu nedjelja središnji dan, ali je svjesna pluralnosti društva. Napominje pritom da je većina zapadnoeuropskih zemalja, često u sekularnom kontekstu, zadržala neradnu nedjelju.

Tanjić je pritom ocijenio da je koncept rada nedjeljom neizravno utjecao i na klimatske promjene jer je individualizam baziran na želji za posjedovanjem doveo u konačnici do iscrpljivanja resursa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!