19:17 / 09.07.2018.

Autor: HRT

Okrugli stol: Problem manipulacije djecom u postupcima razvoda braka

-

-

Foto: - / -

Naglašeno je da je rana identifikacija i pravilna interakcija u odnosu na manipulativnog roditelja ključni element u praksi zaštite djece.
Manipulacija djecom u postupcima razvoda braka ili prekida izvanbračnih zajednica problem je s kojim se stručnjaci nerijetko susreću, a institucije i dalje ne nalaze brz i djelotvoran odgovor koji bi pružao odgovarajuću zaštitu djeteta, istaknuto je na okruglom stolu "Zaštita dobrobiti djece u situacijama razdvojenog i konfliktnog roditeljstva.

Naglašeno je da je rana identifikacija i pravilna interakcija u odnosu na manipulativnog roditelja ključni element u praksi zaštite djece.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević navela je da o razmjerima problema manipulacije djecom govori činjenica da je u 2016. 1793 djece nije ostvarilo susrete s drugim roditeljem ili ih je ostvarivalo manje od onog određenog sudskom odlukom, a 377 djece bilo je podvrgnuto manipulaciji od strane roditelja s kojima ne stanuje.

Ured pravobraniteljice za djecu nezadovoljan postojećom razinom zaštite djece

"Iako se primjećuju određeni pozitivni pomaci u ovom području zaštite djece, koji se događaju sporo, i dalje institucije na visokokonfliktne odnose u obitelji ne nalaze brz i djelotvoran odgovor koji bi pružao odgovarajuću zaštitu djeteta", kazala je Pirnat Dragičević, izrazivši nezadovoljstvo postojećom razinom zaštite djece suočene s visokokonfliktnim razvodom ili prekidom izvanbračne zajednice roditelja.

Naglasila je da je bolju zaštitu djeteta u situacijama nesuglasica i sukobljenih roditeljskih odnosa moguće postići jedino ranom identifikacijom i pravilnom interakcijom u odnosu na manipulativnog roditelja u samom začetku svih oblika manipulativnog ponašanja.

Dio problema vidi u objektivnim poteškoćama pojedinih sustava - preopterećenost i malobrojnost stručnjaka. Između ostalog, istaknula je da je potrebno jačati kompetenciju stručnjaka kroz osposobljavanje i superviziju, te posebnu pažnju posvetiti brizi o njihovoj mentalnoj dobrobiti kao i osigurati sredstva za pravodobno psihijatrijsko vještačenje članova obitelji u sudskim postupcima.

"Potrebna je primjena učinkovitijih mjera iz socijalnih usluga, brz sudski postupak te učinkovit ovršni postupak koji bi spriječio roditelje u namjeri nepoštivanja sudskih odluka. Ulaganje u sustav koji se bavi zaštitom djece mora biti kontinurano i prioritetno jer se samo tako mogu stvoriti uvjeti za kvalitetnu reakciju svih nadležnih institucija", poručila je.

Povećanje broja intervencija sustava socijalne skrbi u slučajevima manipulativnih ponašanja roditelja

Da je procjena rizika od manipulativnih ponašanja ključni element u praksi zaštite djece, istaknula je i Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Naglasila je da je izuzetno bitno standardizirati procedure i instrumentarij kako bi se postigla pravovremena akcija sustava, prepoznali rizici i osigurale adekvatne intervencije.

Ministarstvo za demografiju stoga je pozvalo medije kao i sve stručnjake na suradnju i poduzimanje mjera za zaštitu prava i dobrobit djece u situacijama konfliktnog  i razdvojenog roditeljstva te "da se suradničkim odnosom preuzme odgovornost zaštite onih kojima je najpotrebnija - djece".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!