Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak, državni vrh u Okučanima

01.05.2023.

Zadnja izmjena 11:56

Autor: HRT/D.M./Hina

Državni vrh u Okučanima

Državni vrh u Okučanima

Foto: Ured predsjednika / HRT

Hrvatska se prisjeća vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je prije 28 godina oslobođena zapadna Slavonija. Središnja svečanost održana je u Memorijalnom kompleksu "Kristalne kocke vedrine" u Okučanima. Na svečanosti su bili predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković uz brojne članove Vlade, saborske zastupnike te predstavnike braniteljskih udruga.

U Okučanima je program počeo jutarnjom budnicom, a za građane je pripremljen atraktivan cjelodnevni program.

Akcija Bljesak jedna je od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu. Tada je 7200 hrvatskih vojnika i policajaca u manje od 32 sata vratilo 500 četvornih kilometara teritorija koji je četiri godine bio okupiran. U oslobađanju Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena. U akciji su prvi put u Domovinskom ratu upotrijebljeni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.

Zbog vojnog poraza, srpski su pobunjenici 2. svibnja 1995. napali središte Zagreba raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 je ranjeno. Bljesak je prethodio operaciji Oluja, koja je slijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državnopravni poredak na cijelom području RH. No s još nekoliko pobjeda HV-a stvoreni su uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, koja je dovršena u siječnju 1998. 

Pogledajte pregled današnjih događaja u Okučanima:  

Bljeska su se prisjetili i u Sisku

Misa za poginule

Poruke premijera i predsjednika Sabora

Položeni vijenci za poginule

Medved: Bljesak trajno zabilježen u svijesti naroda

Banožić: Bljeskom je uveden mir u zapadnu Slavoniju

Božinović i Milina: Operacija Bljesak veličanstvena

Prijavak predsjedniku Milanoviću

Mikolčević i Kruljac prisjetili se akcije Bljesak

Sportske igre branitelja

Budnica ulicama Okučana

Operacija Bljesak

Operacija Bljesak

Foto: HRT / HTV

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!