U COVID bolnici u Dubravi broj hospitaliziranih pao ispod 300

08.02.2021.

17:00

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS

KB Dubrava

KB Dubrava

Foto: Ruža Ištuk / HRT

U COVID bolnici u Dubravi napokon mogu odahnuti. Prvi put nakon tri mjeseca imaju manje od 300 hospitaliziranih, reduciran je broj kreveta u respiracijskom centru i zatvorena jedna jedinica intenzivnog liječenja koju je vodio tim iz KBC-a Sestre milosrdnice. Osamdeset tri liječnika i 95 medicinskih sestara vraća se u svoju bolnicu.


Aparati su još u nedjelju bili u punoj funkciji, bolesnički kreveti puni. Na odjelu o kojemu se skrbio tim iz KBC-a Sestre milosrdnice bilo je 16 bolesnika, njih na sreću više nema. U bolnici u Dubravi jedna je jedinica intenzivnog liječenja manje. Odjel se čisti, oprema seli.

- Ovo je jako zahtjevan posao, peremo performom - to ubija sve bakterije, nakon toga opet operemo čistom vodom, objasnila je Branka Gačić, bolničkarka u KB Dubrava.

- Došlo nas je puno kojima zapravo nije radni dan, samo da što prije očistimo da krene u normalu situacija, dodaje Begza Klarić, dolničkarka u KB Dubrava.

Zaštitna odjela, nakon tri mjeseca, skinulo je 83 liječnika i 95 medicinskih sestara iz KBC-a Sestre milosrdnice, koji su vodili jedinicu intenzivnog liječenja.

- Mi smo pomagali kolegama iz Dubrave zadnja tri mjeseca. Izmijenjivali smo se u smjenama po mjesec dana, ja sam bila u zadnjoj smjeni. Moram priznati da je jedan lijepi osjećaj vratiti se doma, ali i imamo svi i jedan osjećaj zadovoljstva da smo mogli pomoći kolegama, kaže Željka Gavranović, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja KBC-a Sestre milosrdnice.

- Do 7. veljače su ovdje bili pacijenti. Veseli nas da je iza nas prazan prostor i da se vraćamo natrag u svoju matičnu ustanovu. Svakako su ovo bila izazovna vremena i teško da vam možemo opisati što se sve ovdje događalo, kaže Martina Hostić, medicinska sestra, KBC Sestre milosrdnice
Galerija
KB Dubrava, Foto: Ruža Ištuk/HRT
KB Dubrava, Foto: Ruža Ištuk/HRTKB Dubrava, Foto: Ruža Ištuk/HRTKB Dubrava, Foto: Ruža Ištuk/HRTKB Dubrava, Foto: Ruža Ištuk/HRTKB Dubrava, Foto: Ruža Ištuk/HRT

Od smrti do pobjede nad bolesti. A dali su sve od sebe.

- Ovim putem bi se zahvalila svim kolegama medicinskim sestrama i svom osoblju iz KBC-a Sestre Milosrdnice koji su vodili taj jedan dio naše intenzivne. Činjenica da jedan odjel zatvaramo to je svakako jedna pozitivna vijest , ali još je rano za bilo kakve prognoze, kaže Andrea Kukoč, specijalizantica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, KB Dubrava.

No vedrije su nego što su bile.

- Danas je prvi put unazad tri mejseca da imamo brojke hospitaliziranih bolesnika manje od 300. Hospitaliziranih je 292 covid bolesnika, od toga je 42 bolesnika na respiratoru, kaže dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

I dok oni nastavljaju svoju borbu, tim iz KBC-a Sestre milosrdnice vraća se uobičajenim poslovima - skrbi za ostale pacijente.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!