Olib - otok bez koronavirusa

13.05.2021.

20:58

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Olib - otok bez koronavirusa

Olib - otok bez koronavirusa

Foto: Dnevnik / HRT

Na sjeveru zadarskog arhipelaga nalazi se otok na koji pandemija uopće nije utjecala. Na Olibu nije potvrđen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom, a i procijepljenost je vrlo velika.

Ostati neokrznut pandemijom u današnje vrijeme ravno je svjetskom čudu, ali takvo čudo ima Hrvatska.

Nekoliko je sati vožnje do ovog udaljenog otoka. Možda bi to bila tajna izostanka koronavirusa da na Olibu prošlog ljeta nije bilo čak i više turista nego inače.

Ovih je dana mnogo rezervacija, ali i pitanja o najvažnijoj temi na svijetu.

- Pitaju je li se tko zarazio, ima li bolesnih, jesu li sigurni da neće imati kontakta sa zaraženim osobama. Kada čuju da zaraze ovdje nikada nije bilo, turisti su oduševljeni, objašnjava Jasmina Cotov, iznajmljivačica na Olibu.

- Doplovili smo brodom do otoka, vezali se u lijepoj uvali Sv. Nikola, i došetali ovdje do mjesta Olib. S obzirom da smo čuli da je korona-free otok, osjećamo se sigurnije, kaže Tomislav, turist iz Zagreba.

Sigurno se osjećaju i povratnici, koji su nakon radnog vijeka mir pronašli na Olibu.

- Totalno sam iznenađena jer sam došla iz Njemačke koja je toliko organizirana. Sutra dobivam drugu injekciju, ja sam ovdje prije cijepljenja nego bi bila u Njemačkoj, priča Željka Albers, umirovljenica.

Cijepljenih je ovdje kao i na dva susjedna otoka, Silbi i Premudi, više od pedeset posto.

- Ne samo da cijepimo naše pacijente, cijepimo sve. One s europskim karticama i one koji su cijelu zimu ovdje zbog COVID-a u izolaciji, sklonjeni da nisu u gužvama, rekla je Branka Živković Duvnjak, liječnica u ambulanti Silba-Olib-Premuda.

Osim u cijepljenju, ključ uspjeha je i u poštovanju mjera. Na početku pandemije mještani su se organizirali u nabavi hrane i lijekova iz grada.

- Slala sam novce tom dečku i on je išao u apoteku plaćao lijekove s računima i tu bi to podijelili. Starije osobe koje nisu mogle doći fizički do nas nosili bismo vozilima do njih, prepričava Ana Jovan, upraviteljica Poljoprivredne zadruge Olib.

Sve je skupa, kažu mještani Oliba, pomoglo da ostanu epidemiološko čudo. Smatraju da su bili i pomalo sretne ruke. Samo da bez zaraženih još dočekaju i kraj pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!