Oluja, akcija svih akcija

05.08.2022.

06:37

Autor: HRT

U akciji Oluja oslobođena je gotovo petina Hrvatske

U akciji Oluja oslobođena je gotovo petina Hrvatske

Foto: HTV / HRT

Oluja je bila munjevita, pomno pripremljena operacija koja je dovela do konačnog sloma srpskih pobunjenika. U samo nekoliko dana oslobođeno je više od 10 tisuća četvornih kilometara sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. U operaciji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja. Tijekom akcije stradala su 242 branitelja, dvoje ih je nestalo, a 1.100 ih je ranjeno.

 U Oluji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja, poginulo ih je više od 200

U Oluji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja, poginulo ih je više od 200

Foto: HRT / HTV

HV napada iz više pravaca duž 630 kilometara duge bojišnice. Na većini smjerova glavnih napada brzo pucaju srpske crte obrane, pa već drugog dana operacije varaždinske Pume i dalmatinski Pauci pobjednički ulaze u Knin. Vojska nastavlja napade, u drevni kraljevski grad stiže državni vrh.

Hrvatska vojska i policija na svim pravcima ostvaruju pobjede. Oslobođeni su Obrovac i Gračac. Veselje na Banovini, veselje na Kordunu. Oslobođen je i Slunj. Najžešći otpor srpski pobunjenici pružili su kod Petrinje, no pred Gromovima nisu imali šanse. Tigrovi munjevito izbijaju na granicu s BiH i tako spašavaju opkoljeni Bihać od tragedije kakvu je doživjela Srebrenica.

U akciji Oluja oslobođena gotovo petina Hrvatske

U akciji Oluja oslobođena gotovo petina Hrvatske

Foto: HTV / HRT

Unatoč pozivu, kolone srpskih izbjeglica napuštaju svoje domove. Zbog incidenata je bjesnio general Gotovina.

- Operacija je izvedena uredno. Planski. Na najvišoj razini u vojničkom smislu. A poslije akcije, poslije bitke - kaos. Totalno razmažena djeca, opuštena. Bez ikakve odgovornosti, rekao je Ante Gotovina.

Malo sjevernije hrvatskim snagama predao se cijeli 21. korpus vojske tzv. Krajine. Srpski zapovjednik Čedo Bulat čestitao je na pobjedi generalu Petru Stipetiću i predao oružje.

Tim činom službeno završava akcija Oluja. U veličanstvenoj operaciji sudjelovalo je 200 tisuća branitelja, 240 ih je za slobodu dalo život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!