09:54 / 04.10.2020.

Autor: Tamara MArković/Dnevnik/M.M./HRT

Oluja prevrtala avione

Foto: Aeroklub Zagreb

Foto: Aeroklub Zagreb

Foto: - / -

Jako nevrijeme praćeno jakim vjetrom, obilnom kišom i tučom zahvatilo je sinoć dijelove Hrvatske.
Jako nevrijeme pogodilo je sinoć dijelove Hrvatske. Zbog najjačeg juga u posljednje 4 godine zaustavljen je pomorski promet u Dalmaciji, poplavljene su brojne rive. Senj je jučer bio najkišovitiji grad u Europi te drugi u svijetu. Velika količina oborina i u Delnicama te na Krku i Rabu. Nevrijeme je poharalo i Zagreb, a osobito velika šteta nastala je na aerodromu u Lučkom.

- Tuča i snažna kiša s grmljavinom    

Nevrijeme je prešlo i preko Aerodroma Lučko, gdje je jak vjetar prevrnuo avione.

Na Jadranu - orkansko jugo. Valovi su bili i do 6 metara, brojne rive pod vodom. Na Palagruži jugo je na udare puhalo do 109 kilometara na sat, na Lastovu 108, a u Splitu 90.

Jako nevrijeme zahvatilo je i Istru. Kako javlja Istramet, zabilježeno je više od sedam tisuća munja, a udari juga na Fortici u Labinu dostizali su 122 kilometra na sat. Zbog nevremena bile su prekinute mnoge brodske linije.

Bez opskrbe električnom energijom jedno vrijeme bili su dijelovi općina Žminj i Cerovlje.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije zaprimljeno je više dojava o srušenim stablima, električnim i telefonskim stupovima te razbacanim predmetima. Dojava o većim materijalnim štetama nije bilo.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji zaprimljene su dojave o podignutim šahtovima, stablima i granju na kolnicima na području Rijeke.

Na autocesti A6, čvor Ravna Gora, zatvoren je bio izlazni trak iz smjera Zagreba i ulazni prema Rijeci, a promet između čvorova Ravna Gora - Vrbovsko se odvijao usporeno zbog vode na kolniku.

Intervenirali su vatrogasci i komunalne službe s područja grada Rijeke i ophodarske i vatrogasne službe Autoceste Rijeka Zagreb. Većih materijalnih šteta nije bilo.

Karlovačka županija

Pošteđena nije bila ni Karlovačka županija. Nevrijeme je uzrokovalo prodor vode u prizemne i podrumske prostorije u nekoliko objekata, a bilo je poteškoća u opskrbi električnom energijom na području grada Ozlja.

Koprivničko-križevačka županija

Poteškoća u opskrbi električnom energijom bilo je i na području grada Donja Stubica. Odmah po događaju na teren su izašle sve raspoložive ekipe HEP-a te su kvarovi promptno otklanjani. Zabilježeno je nekoliko rušenja stabala na prometnice koji su uklanjali pripadnici DVD-a.

A na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Senju jutros je izmjerena rekordna, još uvijek neslužbena, dnevna količina oborina - 247,8 litara kiše po četvornom metru. Na toj postaji mjeri se od 1948. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!