Olujić: Nesrazmjer imovine i prihoda Nadana Vidoševića ide u državni proračun

27.12.2021.

14:05

Autor: Studio 4/IMS/HTV/M.B./HRT

Odvjetnik Fran Olujić

Odvjetnik Fran Olujić

Foto: HTV / HRT

Nesrazmjer prihoda i imovine Nadana Vidoševića procijenjen je na 33,4 milijuna kuna, a Vidošević je s odvjetničkim timom uspio dokazati da je od toga zakonski stekao 24,2 milijuna kuna. Njegov odvjetnik Fran Olujić kaže da ta razlika nesrazmjera ide u državni proračun RH. 

Odvjetnik Fran Olujić rekao je u Studiju 4 da je u predmetima gospodarskog kriminala uvijek pitanje vraćanja protupravne imovinske koristi, a konkretno u aferi Remorker u cijelosti je usvojen imovinsko-pravni zahtjev Hrvatske gospodarske komore (HGK) u odnosu na okrivljenog Nadana Vidoševića na način da, ako bi presuda postala pravomoćna, dužan je HGK vratiti 35,5 milijuna kuna - iznos za koji se optužnicom, a sada i nepravomoćnom presudom tvrdilo da je oštetio HGK.


Što se prvo uzima?


-U slučaju da presuda postane pravomoćna, isti je princip kao u građanskom postupku - temeljem pravomoćne i ovršne presude onaj koji ima pravo na naplatu može tražiti da ih naplati prisilnim putem. Tzv. paricijskim rokom prvo ide dobrovoljna naplata - okrivljenik može sam odlučiti da vrati imovinsko-pravni zahtjev, a ako on to ne bi učinio, tada postoji mogućnost prisilne naplate i u tom slučaju plijeni se sva njegova imovina do iznosa koji je određen presudom. Radi li se o novčanim sredstvima, to radi Fina, ako novčanih sredstava ima. Ako ih nema, to se odnosi na vrjednije pokretnine i nekretnine koje glase na okrivljenika, rekao je Olujić.


Dodao je da je HGK taj koji mora inicirati postupak prisilne naplate u slučaju Remorker.


Novi sudski postupak za naplatu štete?


- To je moguće, ali u situaciji kada sud ne bi dosudio imovinsko-pravni zahtjev. Moguća je situacija da sud oštećenika, u ovom slučaju HGK, uputi s imovinsko-pravnim zahtjevom u parnicu, to je poseban postupak, ali to ovdje nije slučaj, rekao je Olujić.


Kako s vrijednim umjetninama?


- Uvijek je pitanje može li se postići tržišna vrijednost procijenjenih umjetnina. Ako to ne bi bilo moguće, ide se dalje na naplatu sve do ispunjenja cjelokupnog iznosa. Teško je reći koliko se za te umjetnine može postići danas. Procjenu je radio prof. Igor Zidić prije sedam, osam godina i pitanje je koliko one vrijede danas, kaže Olujić. 


Nesrazmjer imovine i prihoda Nadana Vidoševića


- Iznos nesrazmjera imovine i prihoda u njegovoj obitelji je neovisan od imovinsko-pravnog zahtjeva koji je prosuđen HGK-u. Taj nesrazmjer, pod uvjetom da presuda postane pravomoćna, ide u državni proračun RH, rekao je Olujić.  


Uloga financijskih sudskih vještačenja


- Financijsko odnosno knjigovodstveno vještačenje je uvijek ključno u kaznenim djelima gospodarskog kriminala. U ovom predmetu je ispalo da prvotno vještaci nisu uzeli u obzir sve legalne primitke koje je okrivljenik imao tijekom svog života. Kada je on dokazao sve svoje legalne primitke, sud je s vremenom taj nesrazmjer smanjivao. No za to je trebalo dosta sudskih rasprava, dosta vremena i dosta troškova. Dakle, uvijek je ključno financijsko vještačenje i tko će ga provesti, odgovorio je Olujić.


O izvlačenju novca iz Agrokora


- Gospodin Ivica Todorić tvrdi da ga se posve neosnovano sumnjiči za izvlačenje novca iz vlastitog trgovačkog društva, tvrdi i da je to trgovačko društvo njemu dužno novac. Činjenica je da je financijsko vještačenje povjereno stranom trgovačkom društvu, što se nije smjelo, prije svega zbog sukoba interesa jer je ono radilo i za Todorića i za izvanrednu upravu. To je sukob interesa koji "vrišti" sam po sebi. Stručne osobe tvrde i da je to vještačenje napravljeno dosta traljavo je nisu uzeti u obzir svi parametri. Visoki kazneni sud je odredio da treba ispitati osobu koja je potpisala to vještačenje - Ismeta Kamala, na Optužnom vijeću pod uvjetom da DORH ponovno podigne optužnicu, rekao je Olujić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!