Olujić o slučaju Platak: Tanka je linija između prekršaja i kaznenog djela

06.02.2023.

09:53

Autor: Studio4/P.F./HRT

Fran Olujić

Fran Olujić

Foto: Studio 4 / HRT

Slučaj "Platak" i dalje je u fokusu javnosti. Nakon što je policija prekršajno prijavila pet osoba koje su sudjelovale u sukobu mladića, među kojima je i jedan MMA borac, uključio se DORH koji je zatražio dodatne izvide. Dio javnosti smatra da je policija pristrana s ciljem da se slučaj zataška. U međuvremenu Sindikat policije odbacio je takve tvrdnje te poručuje kako policija ne sudi i presuđuje, nego vodi brigu o redu i miru. Vezano za tu temu emisiji HTV-a Studio 4 govorio jer odvjetnik Fran Olujić.

Na pitanje što je u slučaju Platak krenulo po zlu doslovno za sve aktere, od napadača do ozlijeđenih pripadnika HGSS-a te kakvo je postupanje policije koja je sve okvalificirala kao prekršaj a ne kazneno djelo, odvjetnik Fran Olujić u emisiji Studio 4 rekao je kako u praksi vrlo često postoji tanka linija između prekršaja i kaznenog djela.

- Naime, i prekršaj i kazneno djelo predstavljaju protupravno ponašanje. Međutim kod prekršaja je  kriminalna količina i protupravnost manja te je i sama društvena ugroza manja. Dakle, u praksi se vrlo često događa da je jednim ponašanjem moguće ostvariti i prekršaj i kazneno djelo i tada je bitno da policija, koja je prva, vrši izvide i koja sačinjava izvješća i eventualno zapisnik o očevidu, fiksira tragove temeljem kojih se onda dalje ide u postupak, rekao je.

- Kvalifikaciju djelo određuje policija, međutim kad policija pošalje tzv. posebno izvješće državnom odvjetniku on može nešto što je policija okvalificirala kao prekršaj prekvalificirati u kazneno djelo. Državno odvjetništvo je iznad policije  i državno odvjetništvo je to koje će postupati na sudu i takvu optužbu zastupati, odnosno braniti, dodao je Olujić.

Što se tiče ozlijeđenih na Platku, rekao je kako je nalaz liječnika i vještaka vrlo bitan jer će upravo o tim nalazima ovisiti hoće li se raditi o kaznenom djelu pokušaja teške tjelesne ozljede ili tek o prekršaju.

- Moguća je i treća situacija, o kojoj u javnosti nije puno pričano, da se ne radi o kaznenom djelu pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede nego o kaznenom djelu nasilničkog ponašanja za koje je nešto manja zapriječen kazna nego za kazneno djelo teške tjelesne ozljede.

Što se tiče snimke napada Olujić je rekao kako je pitanje može li se ona koristiti kao dokaz u eventualnom postupku.

- To ovisi je li na samom mjestu događaja jasno naznačeno da je riječ o prostoru koji se snima. Ako jest, snimka se može koristiti kao dokaz u kaznenom postupku. Međutim, ovdje je jedan drugi problem,. Pojavile su se snimke na kojima se zaista vidi nekakav sukob, no nema tona. Eventualno je uz sam događaj postojao nekakav verbalni sukob između MMA boraca i HGSS-ovaca. Upravo to, što je eventualnom sukobu prethodilo, poznaju li se te osobe od ranije, postoji li otprije među njima nekakav sukob je to što će se utvrditi tim dodatnim izvidima, objasnio je Olujić.

Na pitanje ide li se prema relativizaciji cijelog slučaja, smatra da su se određeni komentatori sukoba malo zaletjeli u kvalifikaciji što je kazneno djelo, a što nije.

- Ovaj postupka ni po čemu nije hitan, nitko nije teško tjelesno ozlijeđen i nitko nije u istražnom zatvoru. Treba dati dovoljno vremena DORH-u i policiji da se utvrdi radi li se o kaznenom djelu.  Što god da DORH odluči uvijek će na kraju odlučiti sud. Moguće je i da DORH djelo okvalificira kao kazneno djelo pa da takva optužba na sudu ne prođe, rekao je Olujić.

O tvrdnjama nekih da je policija pristrana rekao je kako je policija sama rekla da imaju oko 800-900 ovakvih događaja godišnje.

-  Činjenica je da ovaj predmet za njih nije neki poseban predmet, osim zbog toga što je predmet izazvao veliku pažnju javnosti. Sad je i sam policija i pod određenom vrstom pritiska javnosti, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!