07:47 / 13.11.2019.

Autor: Ana Zadro/Zoran Vakula/V.K./P.F./HRT

Olujno jugo poharalo je cijelu hrvatsku obalu

Split, foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Split, foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako će mnogima i dalje vrijeme djelovati strašno, na većem području Jadrana ipak će biti malo manje nepovoljno nego jučer kada se na nekim meteorološkim postajama DHMZ-a izmjerilo jugo jako kao rijetko kada u povijesti mjerenja.
Olujno jugo poharalo je cijelu hrvatsku obalu - rušilo se drveće, padale fasade, brodske su linije u zastoju, razina mora je porasla. Iz cijele Hrvatske stizali su izvještaji o šteti uzrokovanoj snažnim vjetrom i obilnom kišom. U Dubrovniku je zabilježen rekordan val od 11 metara.


Na mareografskim postajama u Splitu i Pločama u srijedu je izmjerena ekstremna razina mora, priopćeno je iz Hrvatskoga hidrografskog instituta. Mareografska postaja u Splitu izmjerila je u 4,02 sata razinu mora od 1.515 metara iznad mareografske nule, to jest 91.1 centimetar iznad srednje razine mora.

- To je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine, od kada je ta postaja počela s kontinuiranim mjerenjima. Mareografska postaja Ploče je u 3,29 sati izmjerila razinu mora od 2.128 metara iznad mareografske nule, to jest 88.7 centimetara iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 2002. godine, od kada je ta postaja započela s kontinuiranim mjerenjima, priopćili su iz Hrvatskoga hidrografskog instituta.  

Zamutio se izvor rijeke Jadro

U Splitu vatrogasci ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma Dioklecijanove palače.

- VIDEO: Potopljeni podrumi Dioklecijanove palače

Zbog veće količine kiše koja pada u posljednjih nekoliko dana, zamutio se izvor rijeke Jadro koja pitkom vodom napaja šire područje Splita, izvijestili su iz splitskog "Vodovoda i kanalizacije". Voda iz slavina još uvijek ispravna za piće.

- Uređaj za mjerenje vrijednosti mutnoće vode na samom izvoru rijeke Jadro pokazao je zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti, te je za očekivati kako bi u dogledno vrijeme, nakon pražnjenja vodosprema, moglo doći do povećanja mutnoće pitke vode i u vodoopskrbnoj mreži na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira, izvijestili su iz ViK-a.

Novinarka HRT-a iz Splita Ivana Šilović tek se predvečer vratila u Split. Jučer je cijela novinarska ekipa ostala na otoku Visu zbog nevremena te su ondje bili sve do danas i smirivanja vremenskih prilika.

Riječka tržnica jutros opet poplavljena

Iako su u Rijeci pale samo 22 litre po četvornom metru, riječka tržnica ipak je poplavljena i velikim dijelom voda doseže do gležnja. Iako nije u potpunosti pusta, prodavače se može na prste nabrojiti.

Najviše kiše u protekla 24 sata palo je na istarskom poluotoku te na Malom Lošinju. Prema podacima Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci, mjerna postaja na pulskom aerodromu izmjerila je 77 litara, a u dva dana 119 dok je još jači podatak s Maloga Lošinja - tamošnja dnevna količina je 71 litra, ali u dva dana ukupno su pale 142 litre po četvornom metru čime je nadmašen prosjek kiše u studenome na Lošinju.


Placa jutros (Foto: Olivera Vinković/HRT - Radio Rijeka)

Nevrijeme u Istri

Orkanski udari vjetra uz veliku plimu zahvatili su jučer i Istru, gdje je vjetar dosezao brzinu i do 150 km/h. Kolika je šteta i je li danas jugo oslabjelo i smanjile se oborine doznajte u javljanju novinarke HRT-a Petre Neuner Geržinić koja je u Umagu.

Sandro Žufić, zamjenik zapovjednika JVP-a Rovinj, kazao je da je jučer nevrijeme počelo oko 18.30. - Bilo je nekoliko intervencija zbog posljedica nevremena - pao je krov, palo drvo na cestu, a bilo je potrebno i pomaknuti vozila na gradskim parkiralištima, dodaje Žufić.

Nevrijeme u Dubrovniku se smiruje

Nevrijeme u Dubrovniku se smiruje. Kiše nema, a i vjetar je počeo slabjeti. No, o jačini nevremena dovoljno govori da su valovi i danas prebacivali zidine, potapali barke i uništavali objekte na obali. Dubrovački su vatrogasci imali pune ruke posla diljem županije, od uklanjanja oborenih stabala do ispumpavanja poplavljenih objekata, a posebno je izazovno bilo vatrogascima, kao i stanovnicima na otocima, jer zbog nevremena ni danas nisu plovili brodovi.


Kratkotrajni predah u četvrtak

U četvrtak, tek kratkotrajno, možemo očekivati da slijedi predah i od česte, gdjegod i obilne kiše, i od jakog i olujnog vjetra.

Nove "nevolje" prijete već od petka, zbog ponovnog jačanja juga, a zatim i zbog sve češće kiše za vikend. Početkom novog tjedna moguće su i obilnije kiše. U mnogim krajevima povećat će se ionako iznadprosječno velike količine oborina. Dobro je biti na oprezu zbog vjerojatno daljnjeg povećanja vodostaja, navode meteorolozi.

Zabilježen rekordni val na Jadranu!

No o rekordu je, na žalost, izvijestio Hrvatski hidrografski institut. 12. 11. 2019. godine u 16 sati u akvatoriju grada Dubrovnika, pokraj otočića Sv. Andrija, zabilježen je rekordni val na Jadranu. Najveća visina vala iznosila je 10,87 metara s pripadajućom značajnom visinom vala od 4,75 metara - što je obilježje stanja mora 6. Period vala bio je 10 sekundi.


Foto: Hrvatski hidrografski institut

Srđan Čupić
, načelnik oceanografskog odjela Hrvatskog hidrografskog instituta, rekao je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" da je jutros izmjeren jedan val od 10,3 metra.

- Dugotrajno jugo uzrokovalo je i porast razine mora i visokih valova. Jučer je i pun mjesec dodatno uzrokovao porast razine mora. Prema prognozama se također očekivao porast razine mora, kazao je i potvrdio ekstremna mjerenja u Splitu i Pločama.

Darko Glažar, lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka, rekao je da ništa nije neobično ono što se događa posljednjih dana, ali da je pitanje kolika je količina i snaga mora.

- Ljudi su bili korektni i poštivali su upozorenja kojih se treba pridržavati, dodaje Glažar.

Ante Granić, zapovjednik na trajektu "Petar Hektorović", rekao je da u njegovoj 30-godišnjoj karijeri ne pamti takvo jugo.

- Treba pratiti more i valove pa smo tako bez ikakvih problema došli do Splita, kazao je Granić. Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije, kazao je da su vatrogasci jučer "imali pune ruke posla". Govoreći o vatrogasnim intervencijama jučer Simović je rekao da je jučer bilo 168 "izlazaka" (rušenje stabala, poplave, podizanje mora).    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!