15:35 / 15.08.2020.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Olujno nevrijeme pogodilo lepoglavski kraj

Izvor: Grad Lepoglava

Izvor: Grad Lepoglava

Foto: - / -

Snažno grmljavinsko nevrijeme koje je sinoć pogodilo lepoglavski kraj ne pamte ni najstariji stanovnici tih naselja.
Snažno grmljavinsko nevrijeme koje je sinoć pogodilo lepoglavski kraj, najviše naselja Kamenica, Žarovnica i Kameničko Podgorje, ne pamte ni najstariji stanovnici tih naselja.

Nešto poslije 22 sata na taj je dio Lepoglave u vrlo kratkom razdoblju pala velika količina oborina, kiša i tuča što je prouzročilo brojne štete kod građana zbog izlijevanja pojedinih potoka i poplavnih uvjeta. Na više od desetak raznih intervencija, kako bi pomogli građanima u nevolji izašla sva tri lepoglavska dobrovoljna vatrogasna društva.

- Nakon što se kiša smirila, još smo tamo iza ponoći osigurali da se ceste očiste do sigurne prohodnosti, a jutros smo obišli najkritičnije dijelove grada kako bi zaokružili prioritetne aktivnosti uklanjanja odrona zemlje, ostataka nanosa šudra na prometnice i kroz razgovor s građanima procijenili štete koje su mnogima od njih nastale nakon nevremena. Ekipe su još uvijek na terenu i nastavljaju s preostalim radovima – kazao je zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Hrvoje Kovač koji je s vatrogascima bio na terenu rano jutros.

I dok su vatrogasci lepoglavskih dobrovoljnih vatrogasnih društava ponovno pokazali kako su prva i glavna operativna snaga kad treba zaštititi građane i njihovu imovinu, posebno su se iskazali i sami građani koji su jedni drugima uskočili u pomoć u najkritičnijem trenutku kako bi spriječili još veću štetu.

- Na nama je sad da procijenimo situaciju i osmislimo preventivne zahvate u prostoru da se ovo više nikad ne ponovi. Moglo je biti daleko gore, ali za većinu ljudi kojima su jučer stradali usjevi, vrtovi, vinogradi ili podrumi ipak nije moglo biti gore. Hvala zato svim službama, kako našim lokalnim, odnosno gradskim tako i onim županijskim koje su sve reagirale promptno, stručno i kvalitetno da se građanima maksimalno pomogne u ovoj, za neke, oluji stoljeća – zaključio je Kovač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!