Kamionom odvezeni ostaci aviona MiG-21

08.12.2022.

Zadnja izmjena 20:58

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/M.M./B.A./HRT/Hina

 Kamionom dovezeni ostaci zrakoplova MiG-21

Kamionom dovezeni ostaci zrakoplova MiG-21

Foto: Davor Javorović / Pixsell

Nastavlja se istraga o padu MiG-a 21 prekjučer kod Voćina. Potvrđeno je da su piloti, nakon što su registrirali kvar, zrakoplov svjesno usmjerili prema nenaseljenom području, a svi njegovi dijelovi uklonjeni su s mjesta nesreće.

Javljajući se iz Voćina u središnji HTV-ov Dnevnik Marin Ćurić večeras je rekao kako uzrok pada još nije poznat, ali da se na njegovo otkrivanje ne bi još drugo trebalo čekati.

Ostaci zrakoplova uklonjeni su s mjesta nesreće jutros oko devet sati. Svi dijelovi zrakoplova koji su pronađeni stavljeni su uz cestu, a malo poslije došli su viličar i labudica koji su pomogli u utovaru dijelova. Trup zrakoplova ostao je donekle netaknut, kao i crna kutija koja bi trebala dati završni odgovor što se dogodilo. Avion je tijekom poslijepodneva krenuo prema jednoj zagrebačkoj vojarni, kamo bi trebao stići tijekom večeri, potvrđeno nam je iz MORH-a.

Novinarima se obratio brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH, i rekao da su pronađeni svi dijelovi aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-a 21, uključujući i crnu kutiju, te će ubrzo biti poslani u Zagreb.

Tijekom prethodna dva dana pronađenu su svi dijelovi zrakoplova, uključujući dijelove koje su koristili piloti da se katapultiraju i crnu kutiju, još prikupljamo sitne dijelove po šumi. Pri kraju smo utovara i ubrzo će svi dijelovi krenuti prema Zagrebu, rekao je Turkalj novinarima na mjestu nesreće.

Moja je zadaća bila spašavanje pilota i prikupljanje dijelova zrakoplova koji se u utorak, 6.prosinca, srušio u Virovitičko-podravskoj županiji, istaknu je Turkalj dodavši kako ne zna u kakvom je stanju crna kutija, niti koje bi podatke ona mogla otkriti.

- Sve dalje ovisi o županijskom državnom odvjetniku i vojnim istražiteljima. Oni su u suradnji krim policijom i istražiteljima zrakoplovnih nesreće proveli očevid, ako bude potrebno provest će se dodatni očevid, kazao je.

U traganju i spašavanju dvojice pilota aviona sudjelovalo je 197 ljudi. Hrvatskoj vojsci pomogli su pripadnici Civilne zaštite i Hrvatske gorske službe spašavanja te vatrogasci.

Službe spašavanje su u vrlo kratkom roku našla pilote, oni su živi i medicinski zbrinuti, rekao je Turkalj.

Pri padu MiG-a 21 preživjela su oba pilota. Jedan od njih, kojemu su ozlijeđene noge, operiran je, a drugi je, nakon noći provedene u bolnici, pušten kući.

Galerija
Olupina MiG-a 21, Foto: HTV/HRT
Olupina MiG-a 21, Foto: HTV/HRTOlupina MiG-a 21 tijekom dana bi trebala biti izvučena, Foto: HTV/HRT Kamionom dovezeni ostaci zrakoplova MiG-21, Foto: Davor Javorović/Pixsell

Mjesto nesreće i dalje je zatvoreno za javnost. Na terenu su DORH, vojna i civilna policija te tim Povjerenstva za istraživanje zrakoplovnih nesreća. 

Premijer Plenković podsjeća da ćemo već iduće godine kupnjom francuskih Rafala, koji imaju dva motora, učiniti velik sigurnosni iskorak. Teze da je za sve odgovoran ministar obrane - premijer odbacuje.

Prije osam godina MiG-21 srušio se u Donjoj Lomnici kod Velike Gorice, a pilot se uspješno katapultirao. Godine 2010. na vojnoj vježbi kod Plaškog MORH je izgubio dva MiG-a 21 koji su se sudarili u zraku tijekom vježbe bojnog gađanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!