09:02 / 06.12.2021.

Autor: Studio 4/HRT

Za tjedan dana cjepivo za djecu i u Hrvatskoj, epidemiologinja Mayer o preporukama

Za tjedan dana cjepivo za djecu i u Hrvatskoj, epidemiologinja Mayer o preporukama

Za tjedan dana cjepivo za djecu i u Hrvatskoj, epidemiologinja Mayer o preporukama

Foto: Studio 4 / Shutterstock

Epidemiologinja Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za Studio 4 HTV-a komentirala je jutros cijepljene djece.

Na pitanje kakav je njen stav o cijepljenju djece, komentirala je:


- Za tjedan dana će cjepivo doći u Hrvatsku, moći će se cijepiti djeca od 5 do 11 godina, kazala je, napomenuvši da djeca itekako mogu ozbiljno oboljeti.


- Već sada imamo u našoj Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" hospitaliziranu djecu. Ta djeca nisu hospitalizirana zato što imaju običnu prehladu, nego imaju ozbiljnu bolest. Kod djece je nažalost vrlo ozbiljna opasnost od multisistemskog upalnog sindroma, što je teško i ozbiljno stanje, dodala je.


Cijepljenje djece se preporučuje, jer cijepljenjem djece štitimo i starije, poručuje.


- Postoje istraživanja koja su radili Amerikanci i Japanci kada su išli cijepiti djecu protiv gripe. Oni su cijepljenjem djece protiv gripe zaštitili i starije. Tako je logika nekih zemalja da će pomoći i u sprečavanju širenja SARS-CoV-2 virusa, kazala je dodavši kako u svakom slučaju preporučuju cjepivo.


- Cjepivo nije obvezno, ne moraju sva djeca - ali ona koja žive u kućanstvima sa starijim imunokompromitiranim ukućanima, djeca koja imaju ozbiljne kronične bolesti, djeca koja su imunokompromitirana, koja su na terapiji, njima svakako preporučimo cijepljenje, dodala je.


Iza podneva ćemo znati je li omikron stigao u Hrvatsku, "ali HZJZ se od početka ponaša kao da je tu"

Kazala je i kako ćemo danas iza podneva vidjeti je li nova varijanta COVID-a omikron stigla u Hrvatsku. Do tada bi, naime, trebala stići potvrda iz laboratorija, no HZJZ se od početka ponaša kao da je omikron u Hrvatskoj potvrđen, kazala je. Opuštanja, poručuje, nema - jer klinička slika kod omikrona za sada jest blaga, ali prošlo je svega dva tjedna da znamo za njega. Kakva će klinička slika dalje biti - to ćemo tek vidjeti.


- Danas oko podneva trebali bismo imati potvrdu našeg laboratorija, ali mi se od početka ponašamo kao da je potvrđen omikron, kazala je pojasnivši kako to znači da su osobe koje su bile pozitivne na PCR testu, stavljene u izolaciju. Njihovi bliski kontakti su također obrađeni i stavljeni u samoizolaciju, a danas će se vidjeti hoće li im se ta samoizolacija skratiti odnosno ukinuti - ovisno o tome je li riječ o omikronu ili delti, jer među bliskim kontaktima, na svu sreću - kaže - ima onih koji su cijepljeni.

Može li se booster doza primiti prerano?

Dio građana je krenuo znatno ranije po treću, tzv. booster dozu cjepiva iako nije prošlo šest mjeseci od primanja druge doze. Što znači primiti treću dozu cjepiva ranije nego je to predviđeno? Šest mjeseci je dogovorno jer su kliničke studije pokazale da učinkovitost cjepiva s 90 ili 95% prvih tjedana nakon što smo primili dvije doze pada do 180 dana, odnosno oko šest mjeseci, na nekakvih 80% - ističe Mayer.

- Nakon šest mjeseci bilo bi idealno (za primanje treće doze, op.a.), ali apsolutno se ništa neće dogoditi ako ljudi dođi i koji dan, tjedan ranije, kazala je Mayer, napomenuvši kako period od 6 mjeseci po pitanju treće doze vrijedi za one ni koji su cijepljeni Pfizerom, Modernom ili AstraZenecom, a za one koji su cijepljeni jednom dozom J&J-a, za njih je booster doza predviđena već nakon dva mjeseca. Nakon treće doze COVID potvrda vrijedi godinu dana, pojasnila je između ostalog.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!