Do početka srpnja zatvorena državna cesta koja grad na ušću Cetine spaja sa zaleđem

13.03.2021.

14:23

Autor: HRT/Dnevnik u podne/Hina

U Omišu prijevoz brodicama

U Omišu prijevoz brodicama

Foto: HRT / Dnevnik u podne

Zbog nastavka radova na omiškoj obilaznici, od danas pa do početka srpnja zatvorena je državna cesta koja grad na ušću Cetine spaja sa zaleđem. Istočni tunel nad kanjonom probijen je već godinama, a zapadni se probija tek sada. Automobilom se, tako, sada može jedino 40 kilometara obilazno. Za sve ostale organiziran je - prijevoz brodicama. 

Iako su se stanovnici nadali pontonskom mostu ili trajektu, Hrvatske ceste mogle su im omogućiti samo besplatan prijevoz brodicama. Svakog dana svakih 15 minuta od 5 do 23 sata stanovnici će od Zakučca do mosta u Omišu prometovat će brodice koje mogu primiti 15 osoba, a od ponedjeljka i jedna za 70 osoba, izvijestila je Franka Jović Tonkli

Promet brodicama bez zastoja

Prijevoz građana Omiša i okolice brodicama preko Cetine u subotu, kad je zbog gradnje zaobilaznice zatvorena državna cesta D70, odvija se bez teškoća i zastoja, doznaje se od omiškog gradonačelnika Ive Tomasovića koji je rekao i da je ovotjedni probni rok prijevoza prošao bez problema.


Vlasnik brodice koji je danas prevozio putnike, Ivica Vlahović, novinarima je rekao da se putnici brodicama prevoze svakoga dana od 5 do 23 sata, kao i da su polasci organizirani svakih petnaestak minuta.

- Jutros u 5.30 sati smo prebacivali radnike tvornice Omial, a inače svako jutro isplovljavamo u 5 sati i u brodicama prevozimo maksimalno 12 putnika. Ovo su norveški spasilački brodovi zatvorenog tipa koji imaju grijanje. Dugi su od osam do devet metara, jako su ugodni za vožnju jer nema vibracija niti buke, a putnici se unutra osjećaju sigurni, rekao je Vlahović.

Od Zakučca do mosta u Omišu brodicom se stiže za pet do maksimalno deset minuta

Građani koji su se u subotu vozili brodicama novinarima su potvrdili da im je vožnja bila ugodna i kratka, da vjeruju kako u ponedjeljak kada budu trebali odlaziti na posao neće imati problema s prijevozom, kao i da će dok traje gradnja obilaznice svaki svoj odlazak i povratak morati pomno isplanirati.

Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović je potvrdio da se sve odvija po redu kako je i bilo najavljeno i podsjetio da je i probni rok protekao bez ikakvih problema. Rekao je da će prema podacima koje su dobili iz Hidroelektrane Zakučac i tvornice Omial od 20 do 40 ljudi u udarnim jutarnjim satima, a to je 6, 7 i 8 sati, trebati prevoziti brodicama na posao, do gospodarske zone

- Dogovoreno je da za početak đaci idu okolo autobusom, pratit će se kako će se sve odvijati, a onda bi i učenici trebali u školu brodicama, rekao je Tomasović.

On se nada da će, iako je najavljeno da će predviđeni radovi završiti do 1. srpnja, to biti i ranije. Kako je rekao, nije problem probiti tunel već je to sanacija litice koja je već i sada opasna, te da prema kartografskim snimkama ima oko 200 opasnih blokova koje treba ukloniti i sanirati. Izvođenje radova će ovisiti o vremenskim prilikama.

- Znamo svi da se već desetljećima priča o omiškoj zaobilaznici, a ovo je samo jedna od faza koja će jednim dijelom sigurno osloboditi Omiš velikih zastoja i čepova, a onda bi u konačnici trebao biti nastavak gradnje obilaznice prema Dugom Ratu i dalje prema Splitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!