Omiš: Uklonjeno oko 40 metara kubičnih opasnih dijelova stijena

24.01.2023.

17:58

Autor: HRT/A.V./Hina

Omiš: Uklonjeno oko 40 metara kubičnih opasnih dijelova stijena

Omiš: Uklonjeno oko 40 metara kubičnih opasnih dijelova stijena

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Oko 40 metara kubičnih opasnih dijelova stijena, za koje je procijenjeno da bi se mogle odroniti, uklonjeno je na mjestu udaljenom oko 1,6 kilometara od Omiša, na cesti do Radmanovih mlinica na koju su jučer pale kamene gromade, doznaje se od voditelja omiške Nadcestarije Vicka Božića.

- Riječ je o prostoru površine oko 5000 metara četvornih na kojem su angažirani planinari specijalizirani za poslove uklanjanja nestabilnih dijelova stijena, koji se pritom penju na vrhove stijena visine i do 80 metara te s njih skidaju nestabilne dijelove, rekao je Božić za Hinu.


Dodao je kako su neki dijelovi nestabilnih stijena i kamenja teški po nekoliko stotina kilograma te ih planinari spuštaju uz pomoć postavljenog užeta.


Po Božićevim riječima, nestabilni dijelovi stijena na tom području uklanjat će se do kraja tjedna.


Nakon toga, objasnio je, na teren će izaći geolozi, koji će procijeniti treba li se još što poduzimati radi zaštite od mogućih novih odrona.


Rekao je kako ima više modela zaštite među kojima je i postavljanje zaštitne mreže i grudobrana uz cestu kako bi se spriječili mogući odroni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!