Omiška rivijera - oaza digitalnog nomadstva

24.02.2021.

21:40

Autor: Franka Jović tonkli/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Omiška rivijera oaza digitalnog nomadstva

Omiška rivijera oaza digitalnog nomadstva

Foto: Dnevnik / HRT

Početkom godine Hrvatska je izmjenama zakona među prvima u svijetu regulirala pitanje digitalnih nomada. Riječ je o strancima koji svoj posao mogu obavljati bilo gdje, uz uvjet da imaju dovoljno brz internet. Hrvatska im, kako bi ih privukla, nudi i povlašten porezni tretman. Nijemci su Omišku rivijeru već prepoznali kao oazu digitalnog nomadstva.


Više je, unatrag godinu dana, Alexandra provela u Hrvatskoj nego u Njemačkoj. Usred pandemije kupila je i kuću u Mimicama, a iskusivši da rad od kuće može uključivati i pogled na more, to je odlučila ponuditi i drugima.

- Ovdje radim učinkovitije, brže, s vizijom, ideje mi samo naviru. Osjećate tu prirodu, udišete zrak, neuspredivo je s radom od kuće u Njemačkoj, kaže Alexandra Horvat, koja je osnovala ITravelink.

I otvorila je, tako, s kolegama iz Njemačke, u Hrvatskoj tvrtku za potporu digitalnim nomadima. Partnerica im je i Ana, vlasnica vila u Marušićima, Alexandra je desetljeće njezina gošća.

- I onda je bila tu dva tjedna, pa druge godine četiri pa šest pa je onda pitala svoga šefa može li ona raditi odavde i tako je nekako došla na ideju ajmo digitalne nomade, imamo apartmane, zašto ne iskoristiti van sezone, kaže Ana Mlinarević, privatna iznajmljivačica iz Marušića.

- Zanimanje je golemo. Imamo izvrsnu poslovnu mrežu u Njemačkoj, trenutačno imamo dogovor s vlasnicima 50 apartmana. Samo ove godine očekujemo više od 500 nomada jer povezani smo s vodećim tvrtkama poput IBM-a i Microsofta, govori Alexandra Horvat.

U logistici je već zaposleno sedmero ljudi, još 20 je na obuci. Zanimljivo, birali su mlade bez iskustva, Nijemci će ih podučiti svemu.

- Većina firmi traži već jednogodišnje ili dvogodišnje iskustvo koje mi mladi ljudi koji smo tek izašli s fakulteta ne možemo dobiti niti takvo iskustvo imamo pa je samim time ova prilika za mene jedna velika odskočna stepenica za budućnost, kaže Marija Špoljar, studentica marketinga.

Nomade u apartmanima izvan sezone čekaju uredi sa svom opremom, osigurana im je medicinska skrb, dostava hrane. Jedino što treba riješiti je spori internet na Omiškoj rivijeri.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!