09:11 / 08.08.2019.

Autor: M.J./DJH

On-line program za roditelje djece s teškoćama

-

-

Foto: - / -

Dok je skrb za djecu s teškoćama u razvoju kvalitetna, tim stručnjaka primjetio je da su bolji rezultati i obiteljska situacija kada se podrška usmjeri na obitelj. Iz tog razloga, osmišljen je petotjedni on-line program za roditelje.
Dok je skrb za djecu s teškoćama u razvoju kvalitetna, tim stručnjaka primjetio je da su bolji rezultati te obiteljska situacija kada se podrška usmjeri na obitelj. Iz tog razloga, osmišljen je petotjedni on-line program za roditelje, trenutno dostupan samo na engleskom jeziku.

Kako pomoći roditeljima s teškoćama u razvoju? Doktorandica Monika Novak Pavlic, defektologinja i viša fizioterapeutkinja, više od 2 godine živi i radi te istražuje tu temu u Kanadi. Doktorski studij radi na temu "Potpora roditeljima djece s poteškoćama u razvoju" na jednom od najprestižnijih svjetskih istraživačkih centara iz područja pedijatrije u Kanadi. Sa svojim timom provodi projekt u Kanadi i Australiji čiji je fokus na roditeljima i njihovim izazovima.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Moje iskustvo u Hrvatskoj nije daleko drugačije od onoga u Kanadi. S kolegama iz Kanade i Australije vidjeli smo da skrb za djecu pedijatrije je jako kvalitetna i stabilna, međutim jako je orijentirana na djecu. Pokazao se trend da su puno bolji i razvojni ishodi i puno je bolja obiteljska situacija kada se usmjerimo obitelji, kazala je Novak Pavlic.

Podrška orijentirana na obitelj

Defektologinja i viša fizioterapeutkinja objasnila je kako nijedno istraživanje neće moći obuhvatiti kompleksnost i izazove s kojima se susreću roditelji.

- No, imamo veliki broj individualnih studija koji pokazuju obrazac, tako na primjer ako imate dijete s teškoćama u razvoju gotovo je dvostruko veća vjerojatnost da ćete se razvesti u nekom momentu, pod povećanim ste financijskim pritiskom, roditelji imaju emocionalnih problema s prihvaćanjem djetetove dijagnoze bilo sa svojim vlastitim biološkim funkcioniranjem i to je sve nešto što smo dugi niz godina zanemarivali. Mi nećemo moći razviti intervenciju koja će spriječiti da se to dogodi ali ako u ranim fazama kada se roditelji suočavaju s tom dijagnozom i ako vide da im treba podrška mi moramo pronaći način kako da im pomognemo.

Petotjedni program provodi se u Kanadi i u Australiji

- Nastojimo pomoći roditeljima da ne vide samo dijagnozu nego snagu obitelji koju imaju, što mogu iskoristiti i koji je njihov potencijal i kako voditi dobru brigu o svom mentalnom zdravlju kako bi mogli skrbiti i nositi pojačani teret. Mi ne podrazumijevamo da svi roditelji imaju problem prihvaćanja. Ali, oni su u rizičnoj skupini i postoji mogućnost da obole od psihičkih ili fizičkih oboljenja.

Kako izgleda program?

- Ideja je krenula od pedijatara. Naš program je isključivo on-line pa roditelji iz bilo kojeg dijela svijeta mogu pristupiti tom programu, uključiti se i proći tih pet tjedana. Za sada je program dostupan na engleskom jeziku, ali planiramo u idućoj fazi i hrvatski.

Teme programa su univerzalne

- Ne dajemo gotova rješenja, ali teme koje nudimo su primjenjive u bilo kojoj situaciji. Ono što želimo je da roditelj krene razmišljati o svojoj životnoj situaciji, da krene biti aktivan i doći u poziciju da bude zadovoljan i da može prihvatiti situaciju u kojoj se našao.

U cijelom procesu istraživanja postoje "roditelji istraživači" koji su suvereni članovi znanstvenog tima. Često o njihovim iskustvima ovisi daljnji tijek istraživanja. Drugi dio projekta počinje na zimu, a želja cijelog tima je da projekt zaživi i u Hrvatskoj stoga doktorandca Monika Novak Pavlic poziva sve da se pridruže facebook grupi Roditelji partneri u istraživanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!