15:07 / 18.08.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Onečišćen dio plaže u Klenovici

Ljetovanje u Klenovici

Ljetovanje u Klenovici

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Koncentracija bakterije Escherichia coli na jednoj od tri lokacije na plaži Klenovica, kod skakaonice Tunera, viša je od dopuštene i ta lokacija dobila je nezadovoljavajuću ocjenu, objavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Dodatno ispitivanje kakvoće mora provedeno je jučer, nakon dojave o onečišćenju mora na plaži Klenovica, na području Novog Vinodolskog.

Ispitivanja su obavljena na početku plaže, kod objekta Marintimo, zatim na sredini te na kraju plaže, pokraj skakaonice Tunera.

Ostali rezultati provedenih analiza bit će dostupni sutra, a o nalazu su obaviještene sve mjerodavne institucije, naveli su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.

Koordinatorica laboratorija za mikrobiologiju voda u županijskom zavodu Darija Vukić Lušić izjavila je za Hinu da su u uzorku mora s kraja plaže, pokraj skakaonice Tunera, utvrđene visoke koncentracije bakterije Escherichia coli, dok su rezultati analize uzoraka s druge dvije lokacije, na početku i na sredini plaže Klenovica, za sada dobri.

Navela je kako je riječ o prvim nalazima te da će ostali parametri i nalazi biti gotovi u četvrtak.

O nalazima su obaviješteni mjerodavna inspekcija kako bi izašla na teren i nadalje postupala, Grad Novi Vinodolski i komunalno društvo s tog područja.

- Uzorkovanje mora na toj plaži danas će biti ponovljeno, a nastavit će se i sljedećih dana, kako bi se stanje i nadalje pratilo, istaknula je.

Prema podacima sa stanica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, na kojima se prati kakvoća mora za kupanje, more je na plaži Klenovica tijekom prethodnih sedam uzorkovanja, od svibnja do 11. kolovoza, bilo ocijenjeno izvrsnom ocjenom.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković izjavio je za Hinu da je suradnja lokalne samouprave i Zavoda u vezi s kvalitetom mora stalna, naglasivši da je donedavno, tijekom više ispitivanja, more na cijeloj plaži bilo izvrsne kvalitete.

Inspekcija će istražiti uzrok onečišćenja, a mi ćemo im nastojati pomoći u tome, rekao je Cvitković. Ispitivanja uzoraka, dodao je, nastavit će se sljedećih dana, a nakon toga trebalo bi biti jasnije je li riječ o trenutačnom ili trajnijem onečišćenju.

O onečišćenju plaže u Klenovici u utorak je pisao Novi list u tekstu s naslovom "Mrlje u moru turiste tjeraju iz Klenovice". U njemu je nekoliko građana ustvrdilo da je more uz plažu bilo onečišćeno te da su kod kupača učestale probavne i druge zdravstvene tegobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!