12:22 / 11.07.2019.

Autor: HRT

Onečišćeno more na plaži Donje Čelo na otoku Koločepu kod Dubrovnika

fOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL

fOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema pisanju lokalnih medija, na iznenadno onečišćenje upozorili su građani, koji su javili da je more onečišćeno i smrdi.
More na plaži Donje Čelo na otoku Koločepu kod Dubrovnika onečišćeno je fekalnim vodama te se ne preporučuje za kupanje, izvijestio je u četvrtak Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

To je u posljednja dva tjedna treća plaža na jugu Hrvatske koja je zatvorena zbog iznenadnog onečišćenja fekalijama.

Zavod je more za kupanje na plaži Donje Čelo uzorkovao 10. srpnja, nakon što je dan prije u večernjim satima Centar 112 dojavio o iznenadnom onečišćenju mora. Analizom uzoraka mora utvrđeno je da ne udovoljava uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje. Dodatni uzorci uzimat će se do prestanka onečišćenja.

Na plaži Srebreno u Župi dubrovačkoj 26. lipnja analizom mora utvrđeno je da rezultati prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki parametar Escherichia coli. O onečišćenju je obaviještena Inspekcija zaštite okoliša. Već 27. i 28. lipnja utvrđen je prestanak onečišćenja.

Nakon što je potkraj prošlog tjedna crpna stanica javne odvodnje prestala raditi zbog nestanka struje more na plaži dubrovačkog hotela Libertas Rixos onečišćeno je fekalnim vodama iz sustava odvodnje.

Kvar na crpnoj stanici je popravljen, a na plaži je istaknuta crvena zastava upozorenja jer je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, nakon dojave o iznenadnom onečišćenju mora, analizom uzoraka utvrdio da prelazak granične vrijednosti za mikrobiološke parametre, bakterije, odnosno da ne udovoljavaju uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje.

Prema pisanju lokalnih medija, na iznenadno onečišćenje upozorili su građani, koji su javili da je more onečišćeno i smrdi. Građani su i 17. lipnja dojavili o iznenadnom onečišćenju mora na toj plaži, ali je Zavod tada utvrdio da je more izvrsne kakvoće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!