Oni kojima je Grbin najveća opasnost mogu zadovoljno trljati ruke

01.09.2020.

19:31

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/I.Z./B.A./HRT

-

-

Foto: - / -

Pet minuta prije isteka roka za prijavu e-mailom je stigla i peta kandidatura za predsjednika SDP-a - ona Ranka Ostojića.
Uz Predsjedništvo SDP-a, uoči izvanredne sjednice Sabora sastao se i Klub zastupnika, a onda i stranačka Izborna komisija kojoj je, pet minuta prije isteka roka za prijavu, e-mailom stigla i peta kandidatura za predsjednika SDP-a - ona Ranka Ostojića.

Ivan Čizmić
, predsjednik Središnje izborne komisije SDP-a, rekao je u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku kako je sjednica još uvijek u tijeku, ali da su dosad utvrdili da je pet pravovaljanih kandidatura za predsjednika stranke - kandidati su Mirela Ahmetović, Peđa Grbin, Željko Kolar, Ranko Ostojić i Marino Percan.

Rekao je da će nakon završetka sjednice možda već večeras objaviti pravovaljane kandidature za predsjednike i Predsjedništvo, dok o županijskim izbornim komisijama ovisi kandidatura za Glavni odbor - to će, smatra, biti obavljeno sutra ili najkasnije preksutra. Kampanja službeno traje od dana nakon objave pravovaljanih kandidatura do 24. rujna u ponoć. 25. je izborna šutnja, a 26. su izbori.


Ostojić je kandidat i za člana Predsjedništva i za predsjednika.

- To je sve u skladu s pravilima, nema tu ništa sporno, rekao je Čizmić.

Dodao je kako pravo birati novog predsjednika ima nešto više od 11.500 članova. Zasad se ne razmatra odgoda ili elektroničko glasovanje zbog koronavirusa, rekao je.Kako je istaknula naša novinarka Tatjana Munižaba u Dnevniku, Ostojić je na zadnjim unutarstranačkim izborima, kad je pobijedio Davor Bernardić, također bio kandidat za predsjednika. Tada mu je šef kampanje bio Peđa Grbin. Zbog tog donedavno bliskog odnosa i činjenice da je svoju kandidaturu prvi ovaj put istaknuo upravo Grbin, Ostojić je sve do sinoć govorio da ne želi naštetiti Grbinu i kako će se, ako se izašto bude natjecao, natjecati za člana Predsjedništva, što je i učinio, jer njegova kandidatura za tu poziciju još uvijek stoji u Središnjoj izbornoj komisiji.

No onda se sinoć dogodila konferencija za novinare 30-ak članova, načelnika, gradonačelnika iz redova SDP-a, predsjednika stranačkih organizacija, na kojoj se očekivalo da će javno dati potporu upravo Grbinu. No, očito zbog straha od odmazde u slučaju da 26. rujna pobijedi ipak netko drugi - to nisu učinili. To njihovo kalkulantstvo i jedan oblik nedosljednosti natjerao je, ako je suditi prema telefonskim porukama, Ranka Ostojića da se u 5 do 12 kandidira za predsjednika SDP-a.

S obzirom na narušene unutarstranačke odnose u SDP-u i klanovsko funkcioniranje, ruke zadovoljno mogu trljati oni kojima je Peđa Grbin najveća opasnost nakon ovih izbora i njega najmanje žele za predsjednika, a to su takozvani pripadnici Bernardićeva klana, jer Ranko Ostojić svojom kandidaturom oduzima glasove isključivo Grbinu, dok njegov trenutačno, kako slovi, najveći protukandidat Željko Kolar time dobiva - a on slovi kao zapravo kandidat nekadašnje Bernardićeve struje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!