11:58 / 23.06.2020.

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Onkološki bolesnici zbog straha od epidemije zaziru od javljanja liječnicima

Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mnogi onkološki bolesnici, bez obzira na normalizaciju stanja u bolnicama još uvijek ne žele na terapije i preglede, i to postaje problem.
Mnogi onkološki bolesnici kojima je bolest izliječena ili koji su u remisiji, bez obzira na normalizaciju stanja u bolnicama još uvijek ne žele na terapije i preglede, i to postaje problem. Ivica Belina iz koalicije udruga u zdravstvu za Studio 4 je rekao da su u Hrvatskoj, za razliku od većine zapadnih zemalja, svi oni pacijenti koji su bili dijagnosticirani i koji su bili u aktivnoj terapiji, nastavili primati terapiju. Problem je nastao, kaže, s pacijentima koji su završili liječenje i koji su u remisiji.

- Oni se nisu dalje mogli kontrolirati i tu je nastao jedan val zabrinutosti i panike. Problem je što se dosad neotkriveni pacijenti nisu javljali, tako da imamo mnogo manji broj dijagnosticiranih bolesnika od nekakvog normalnog prosjeka za ovaj dio godine, kaže.

Onkološki bolesnici mogu se svrstati u dvije skupine, one kojima je bolest aktivna i onima kojima nije progresivna.

- Zbog straha su ljudi ignorirali većinu simptoma koje su imali i nisu tražili liječničku pomoć, bilo da se radi o onkološkim bolestima ili ostalim kroničnim nezaraznim bolestima, objašnjava Belina.

Mogućnost su i virtualne ambulante. Belina kaže kako su one funkcionirale tako da se moglo nekoga ili hitno uputiti  na prioritetne liste čekanja ili s uputnicama od prije na kompletnu obradu. Međutim problem je, kaže, što bolnički informatički sustavi to nisu mogli podnijeti, pa je od toga bilo samo djelomične koristi.

- Dapače, u budućnosti od toga vidimo veliku korist, da se pacijent konzultira s liječnikom i da ga pitaju ono što ih zanima, rekao je.

Najgori scenarij u ovom slučaju je, kaže, odmakla bolest koju je teško liječiti i gdje se terapijske opcije smanjuju.

- Znamo isto tako da je zdravstveni sustav pod financijskim pritiskom zbog svega ovoga što se događa, kapaciteti su smanjeni u Zagrebu zbog potresa, što se osjeti na području cijele države. Ova infuzija koju je HZZO uzeo od države kako bi očuvao svoj proračun, vrlo je bitna, tako da se nadamo da će se onkološka skrb i dalje nastaviti, poručio je.

Terapije se, kaže, mogu prilagoditi "novom normalnom" vremenu. Kada su zbog epidemije otkazane operacije, davale su se određene terapijske opcije dok se čeka na operaciju primjerice. Kod davanja imunoterapije smanjivala se količina lijeka kako bi se manje imunokompromitiralo pacijente - i tek će se vidjeti kako će se to dalje odraziti na liječenje.

Misli da je potrebno pokrenuti nacionalne kampanje ranog otkrivanja bolesti s primjenom svih zaštitnih mjera i ohrabriti ljude da se i dalje javljaju na te programe.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!