10:19 / 01.10.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Online apel za socijalne radnike sakupio više od 1500 potpisa

Djeca - ilustracija

Djeca - ilustracija

Foto: Juliya Shangarey / Shutterstock

Online apel "Dopustite stručnjacima da rade svoj posao bez pritisaka!", na čije su potpisivanje pozvani psiholozi, socijalni radnici i drugi stručnjaci u području zaštite djece, sakupio je više od 1500 potpisa.

Kako je priopćeno, glavni cilj apela je upozoriti nadležne i javnost na izrazito negativne, opasne i pogubne potencijalne efekte javnog linča kojima su stručnjaci sustavno izloženi unazad nekoliko godina, a što je ponovno eskaliralo u zadnje vrijeme.

- Time se nanosi nenadoknadiva šteta, ne samo stručnjacima, nego prije svega djeci i obiteljima, aktualnim i budućim korisnicima/pacijentima, koji su najranjivija populacija društva koja zaslužuje adekvatnu stručnu pomoć, zagarantiranu zakonom RH i brojnim međunarodnim konvencijama i direktivama, dodaje se.

Poziva se nadležne da im omoguće i dopuste da profesionalno rade svoj posao u za to prikladnim uvjetima, bez izlaganja situacijama kakvima godinama svjedoče.

- Ne dozvolite da se uslijed poziva na linč po društvenim mrežama i medijima dogodi opet Đakovo i Split prije nego što nas čujete i primite i nas na razgovore i pregovore, stoji u apelu.

- Dopustite nam da radimo svoj posao i podržite naše reagiranje u slučaju sumnje na nasilje nad djecom, umjesto da nas u tome obeshrabrujete, činjenjem ili nečinjenjem, ističe se.

Apel su pokrenuli Andreja Bogdan, klinička psihologinja, Gordana Kamenečki, mr.spec. klinička psihologinja, Mr.sc. Josip Lopižić, mr.spec. klinički psiholog i Štefica Karačić, dipl. socijalna radnica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!