Opasno zadiranje u privatnost pacijenata

07.11.2019.

17:34

Autor: Ruža Ištuk/HRT

default error photo
Čak 15-ak pacijenata je bez objašnjenja u posljednjih nekoliko mjeseci odustalo od ugradnje proteze koljena u Klinici za traumatologiju.
Anonimni SMS s broja koji počinje sa "0800", s upozorenjem da je ugradnja umjetnog koljena u javnim bolnicama opasna za zdravlje, poslan je navodno na brojeve mobitela više od dvije tisuće pacijenata koji su na listi za taj zahvat u Hrvatskoj. Pitanjem tko je i kako došao do podataka osoba koje čekaju operaciju i zloupotrijebio ih - bavi se i DORH.

15-ak pacijenata je bez objašnjenja u posljednjih nekoliko mjeseci odustalo od ugradnje proteze koljena u Klinici za traumatologiju.

- Jedan pacijent nam je potvrdio da je dobio poruku gdje se upozorava kako se u javnim ustanovama, znači državnim ustanovama u RH ugrađuju neadekvatni implantati - kaže doc. prim. dr. sc. Srećko Sabalić, predstojnik Klinike za traumatologiju, KBC Sestre milosrdnice.

Tko je i kako došao do popisa pacijenata i njihovih brojeva te im slao uznemirujuće poruke, istražuje se.

- Podaci se čuvaju u bisevima pojedinih bolnica i u odjelima koji se tiome bave, istražit ćemo i ja vjerujem da će se pronaći tko je dao te podatke - kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić. jesu na žalost ozbiljne su stavri i siva zona koju treba istražiti.

- To je jedna izuzetno  opasna stvar gdje se zadire u privatnost naših osiguranika, uznemiravanje, smatra Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a i naglašava da službe moraju odraditi svoj posao.

Ugradnju proteze koljena na traumatologiji čeka oko 800 pacijenata i do dvije godine, o implantatima kažu ne moraju brinuti.

- U klinici za traumatologiju se ugrađuju proteze najviše kategorije koje nimalo ne zaostaju za kvalitetom proteza u privatnim ustanovama - uvjerava prim. dr. Sabilić.

2547 operacija koljena i 216 revizija tih operacija u javnim ustanovama HZZO je prošle godine platio više od 83 milijuna kuna. Poželjna je i izrada registra o takvim ortopedskim zahvatima jer pacijenti žele znati gdje, kako, kada se ugrađuje, koliko se ugrađuje, kakvi su ishodi...

Je li u pozadini navodne brige za pacijente borba pojedinih proizvođača endoproteza za dobivanje natječaja, u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima, trebala bi otkriti istraga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!