Opća bolnica u Puli seli se u novu zgradu

11.06.2020.

16:04

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/IMS/M.M./HRT

default error photo
Korona jest usporila preglede i prihvat pacijenata, ali ne i zaustavila rad bolnice.
Povoljna epidemiološka situacija se nastavlja. Od jučer u Hrvatskoj nema novozaraženih koronavirusom, a još je samo sedam osoba na bolničkom liječenju. Ohrabruje i podatak da više nitko nije na respiratoru. Bolnički sustav spreman je i za mogući novi val zaraze, pa tako i u Puli gdje se privodi kraju preseljenje Opće bolnice u novu zgradu.

Koronavirus jest usporio preglede i prihvat pacijenata, ali ne i zaustavio rad bolnice.

- Zdravstveni sustav je preživio, usprkos činjenici da smo gradili, da bolnica nikad nije bila posebno opremljena, da je zarazni odjel bio najmanje uvjetan. Uspjeli smo iznijeti 90 oboljelih i mali broj umrlih, rekla je Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

Spremni su i za mogući drugi val bolesti COVID-19. No, dotad imaju vremena za konačnu selidbu. Ali i prilagodbu, posebno zaposlenika s odjela ginekologije, pedijatrije i ORL-a jer za njih preseljenje znači i nešto manje prostore. Razlog je - adaptacija ginekologije koja će trajati do svibnja sljedeće godine.

Iako je obavljeno 70 posto posla, gradnja i preseljenje se oduljilo, umjesto tri, projekt sad već traje punih pet godina. Zbog brojnih nepredvidivih, najčešće tehničkih situacija, najmanje financijskih, kaže ravnateljica. Održavati bolnicu na dvije adrese teško je i skupo. Mornarička se sad iseljava i ostaje u rukama Sveučilišta. No, prije prilagodbe prostora za studente, prostori u Negrijevoj još će neko vrijeme biti rezervirani za eventualni novi val koronavirusne bolesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!