17:07 / 19.02.2019.

Autor: Marijan Sviben/HRT

Općina Lobor i loborske udruge traže odgovore od Zagorskog vodovoda

-

-

Foto: - / -

Prevrtanje kamiona u potok Reku i onečišćenje vode kojom se koristi Zagorski vodovod otvorilo je, uz ostala, i pitanje kontrole vodozaštitnog područja.
Nakon ekološkog incidenta koji je prouzročio onečišćenje na izvorištu Zagorskog vodovoda u Loboru, ostalo je mnogo nejasnoća i neodgovorenih pitanja. Iako je od jučer voda ponovno zdravstveno ispravna, općina Lobor inzistirat će na odgovorima mjerodavnih službi kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih ili još većih incidenata.

Prevrtanje kamiona u potok Reku i onečišćenje vode kojom se koristi Zagorski vodovod otvorilo je, uz ostala, i pitanje kontrole vodozaštitnog područja.

Zagorski je vodovod tek nakon dojava građana o neugodnom mirisu vode zatražio zdravstvenu analizu.

Znači li to da voda koja se crpi iz otvorenog toka potoka Reke bez kontrole ulazi u bazne cjevovode do naših kućanstava, upitala je načelnica općine Lobor Ljubica Jembrih.

To su samo neka od pitanja na koja će općina Lobor i loborske udruge tražiti odgovore od Zagorskog vodovoda. Od Hrvatskih šuma tražit će kontrolu sječe drva, a u obilazak vodozaštitnog područja pozvat će i ministra Čorića.

- Da zajedno s nama obiđe sva navedena područja te da na zajednički način nađemo rješenje na dobrobit prije svega svih korisnika Zagorskog vodovoda, a i samih građana općine Lobor, rekla je Jembrih.

Loborski su planinari istaknuli problem čišćenja korita potoka, a ribiči su upozorili na smanjenu količinu vode u potoku nizvodno od crpilišta.

- Apeliram na sve rukovodeće u Zagorskom vodovodu da puste minimalnu količinu vode da biljni i životinjski svijet opstane u našim vodama u potoku Reka, istaknuo je Dragutin Adanić iz Športsko-ribolovnog društvo "Pastrva".

Direktor Zagorskog vodovoda u telefonskom nam je razgovoru rekao da će odgovoriti na sva pitanja koja mu stignu. Također je najavio da se ubuduće na izvorištu Lobor neće koristiti voda iz potoka Reka, nego samo ona iz podzemnih izvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!