14:45 / 05.02.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Općina Oriovac - mirni kutak za mlade obitelji

ilustracija

ilustracija

Foto: Rudy and Peter Skitterians / Pixabay

Općina Oriovac u Brodsko posavskoj županiji s više od pet tisuća stanovnika među većim je i gospodarski razvijenijim ruralnim sredinama. Ipak demografski minusi nisu ju zaobišli pa već treću godinu potiče ostanak i dolazak mladih obitelji u taj mirni kutak slavonske ravnice.

Zvonki smijeh i cvrkutavi glasovi odjekuju oriovačkim vrtićem.

- Dosad smo imali kapacitete od 56 djece. Međutim sad smo ga povećali i u ovom trenutku imamo mogućnost za primanje 120 djece - otkriva Blanka Stažić, ravnateljica Dječjeg vrtića "Ivančica", Oriovac.

Nadaju se baby boomu jer mladim obiteljima život na selu više nije posljednji izbor.

Sredila se i obitelj Tomac. Antonija blista. Kaže, beba napreduje dobro, sve je super.

- Uselili smo krajem sedmog mjeseca. Brzo smo se prilagodili i da moramo ponovno birati opet bi izabrali isto - kaže.

Veliku, namještenu kuću brzo su pronašli. Općina je kupnju pomogla s 30 tisuća kuna.

Slične programe za mlade imaju i druge slavonske općine i gradovi. Potiče se i proširenje obitelji, a europskim novcem grade se i proširuju vrtići. Ruralni se prostor obnavlja, ali demografski oporavak još je daleko.

Ne mogu se hvaliti nekim velikim dostignućima u smislu ostanka mladih obitelji, kažu iz općine, no nešto se ipak pokreće.

Oriovačka općina s deset naselja gospodarski je među razvijenijima u Brodsko-posavskoj županiji. Život u ritmu slavonske ravnice samo dvadesetak kilometara od Slavonskog Broda dodatni joj je adut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!