Prodali državno vlasništvo privatniku, općina Punat mora vratiti novac

23.02.2022.

16:37

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Punat

Punat

Foto: Dnevnik / HRT

Politička prepucavanja u općini Punat na Krku. Tamošnji načelnik tvrdi da je bivša vlast privatnom investitoru prodala zemljište koje nije bilo u vlasništvu općine, nego države, zbog čega sadašnja vlast mora državi uplatiti gotovo 2 i pol milijuna kuna. Bivši načelnik općine Punat odbacuje sve što mu se stavlja na teret.

U listopadu 2018. godine tadašnja općinska vlast u Puntu prodaje ovo zemljište privatnom slovenskom investitoru.

Četiri godine kasnije na adresu sadašnjeg načelnika dolazi rješenje Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci kako je riječ o ilegalnoj prodaji i traži naknadu štete od oko 2,3 milijuna kuna plus kamate.

- Radi se o zemljištu koje nije bilo u stvarnom vlasništvu Općine Punat. Više od 3000 kvadrata prodano je po cijeni od 730 kuna po kvadratu i državno odvjetništvo traži da se vrati navedeni iznos, kaže Daniel Strčić, načelnik Općine Punat.

Osim što je općina prodala državno, dakle tuđe zemljište, prodala ga je i ispod realne cijene. Danas cijena kvadrata građevinskog zemljišta u tom dijelu otoka Krka iznosi oko 300 eura.

- Mi možemo ne prihvatiti ovaj zahtjev i nagodbu, ali onda će nas ŽDO tužiti za te novce, a sudska praksa je pokazala da JLS ne uspijevaju u tim tužbama, znači možemo samo očekivati još veće troškove i kamatu, kaže Strčić.

Bivši načelnik o spornoj prodaji oglasio se priopćenjem.

- Odbacujem svaku odgovornost i štetu po proračun Općine Punat koju mi moj nasljednik na čelu Općine pripisuje. U navedenom slučaju nitko nije oštećen, nitko neće i ne može biti oštećen, poručio je Marinko Žic.

Jer tvrdi kako su i neke ostale jedinice lokalne samouprave prodale nekretnine na kojima su bile upisane kao vlasnici, a kasnije se ispostavilo da je to trebalo biti upisano kao vlasništvo Republike Hrvatske.

I dok se čeka razrješenje situacije na atraktivnom zemljištu već se gradi.

O cijeloj situaciji mišljenje iskazuje i lokalno stanovništvo. Ivica Orlić, poduzetnik je već 30 godina.

- Ja sam subjekt koji je čekao 27 godina da tu preko puta dobijem vodu i kanalizaciju, a oni otkad su ovo kupili to se napravilo u roku godine dana, kaže Ivica Orlić, poduzetnik.

A u roku od 90 dana pak općina mora nabaviti 2,5 milijuna kuna za rješenje sporne prodaje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!