Općine Bošnjaci i Županja imat će zajednički vrtić

15.02.2023.

07:00

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Općine Bošnjaci i Županja imat će zajednički vrtić

Općine Bošnjaci i Županja imat će zajednički vrtić

Foto: HRT / HTV

Mnoge općine u županjskoj Posavini sve više prepoznaju prednosti funkcionalnog spajanja nekih djelatnosti lokalnih jedinica. Prije svega prednost vide u racionalizaciji troškova, većoj transparentnosti i učinkovitosti u radu. Dodatna je prednost što država financijski podupire dobrovoljna funkcionalna spajanja. U suradnji i povezivanju s drugim lokalnim jedinicama prednjači Općina Bošnjaci.

Na policama knjižnice u Bošnjacima više je od 3.000 knjiga. Otvorena je prošle godine i podružnica je vinkovačke knjižnice.

- Možda je neobično da su se Vinkovci i Bošnjaci spojili, ali to je za nas izuzetno veliki korak jer svakako da smo puno jači ako smo zajedno i surađujemo, izjavila je Nevenka Nedić, knjižničarka iz Bošnjaka.

Da je Općina, kaže načelnik Bošnjaka, sredstvima iz proračuna sama otvarala knjižnicu, bilo bi preskupo.

- Ovaj model nam je izuzetno prihvatljiv. Sve funkcionira kao da vodimo samostalno, a još dobijemo i stimulaciju od države, kazao je Andrija Juzbašić, načelnik općine Bošnjaci.

Uskoro će Bošnjaci i Županja imati i zajednički vrtić. Zajedničke će funkcije plaćati obje lokalne jedinice u određenom postotku, uz sufinanciranje države.

- Iz svojeg proračuna Općine Bošnjaci plaćat ćemo s obzirom na ukupni broj djece zajedno sa Županjom, a to je negdje oko 14%. Znači, zajedničke funkcije će Županja plaćati 86%, a Bošnjaci 14%, dodaje Juzbašić.

Istu će ravnateljicu imati oba vrtića kao i tajnika i računovođu, a kuhani obroci pripremat će se u Županji i odvoziti u Bošnjake.

- Imamo veliki broj djece. U Županji je 343 djece raspoređeno u 16 odgojnih skupina. Znači, da bi došlo do smanjenja grupe bi bile manje što bi nama i odgojiteljima ujedno i olašalo rad, izjavila je Andrea Andrašić-Raguž, ravnateljica dječjeg vrtića u Županji.

Zbog smanjenja broja stanovnika u Županji su očekivali, ističu, ipak veću pomoć države koja bi trebala više poticati slabije razvijena područja.

- Nama je drsko i grubo oduzet dio poreznog rasterećenja. Na temelju gubitka stanovnika godišnje gubimo 4,2 milijuna kuna. Znači od 12 milijuna kuna oduzeto nam je 4,2. U novcu to znači da godišnje gubimo 4,2 milijuna kuna, a spajanjem s Bošnjacima kroz vrtić ćemo ukupno u konkretnom slučaju dobiti nekakvih 500 tisuća kuna, kazao je Juzbašić.

Spajanje općina građani podupiru, no ima i onih koji misle drugačije.

Iako općine podržavaju funkcionalno spajanje, o stvarnom teritorijalnom spajanju još ne razmišljaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!