07:47 / 05.03.2019.

Autor: D.M./I.H./Hina/HRT

Općine žele biti partner u izradi zakonskih rješenja

Foto: PatrikMacek/PIXSELL

Foto: PatrikMacek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na skupštinu je došlo više od 150 načelnica i načelnika, što je najveće okupljanje čelnika lokalne zajednice u Hrvatskoj na godišnjoj razini, te mnogih međunarodnih izaslanstava iz šireg susjedstva.
U Rugvici pokraj Zagreba održala se godišnja skupština 'Udruge općina u Republici Hrvatskoj'. Na skupštinu je došlo više od 160 načelnica i načelnika, što je najveće okupljanje čelnika lokalne zajednice u Hrvatskoj na godišnjoj razini, te mnogih međunarodnih izaslanstava iz šireg susjedstva. Sudjelovali su premijer Andrej Plenković, te ministri financija i uprave, Zdravko Marić i Lovro Kuščević.

Udruga općina okuplja 310 općina što je više 3/4 od njihova ukupnog broja, a članstvo je dobrovoljno. Udruga je u velikoj kampanji. Žele pokazati da su itekako važni, jer u rulalnim područjima živi 48 posto stanovništva RH, a obuhvaćaju više od 90 posto stanovništva. Kažu da sve počinje od ruralnih sredina gdje se najbolje razumije život. Žele biti partner Vladi u izradi zakonskih rješenja.

- Jako smo zainteresirani za upravljanje prirodnim bogatstvima. Svaka lokalna samouprava ima neka prirodna bogatstva, šume, kamen, pomorsko dobro, glinu ili vodu. Mislimo da u ovom trenutku Republika Hrvatska dosta nekvalitetno radi, odnosno - na štetu lokalnog stanovništva, smatra predsjednik Udruge općina u RH Martin Baričević.- Mi smo za regionalni razvoj od nacionalnih sredstava uložili u 2017. i 2018. - 833 milijuna kuna. Uključujuči i 2019., to će iznositi ukupno 1,3 mlrd. kuna, istaknuo je obraćajući se okupljenima premijer Andrej Plenković.Istaknuo je kako se suradnja s općinama temelji na četiri elementa: iskrenom dijalogu, jačanju funkcionalne i fiskalne decentralizacije i potporama u konkretnim projektima. Pozvao je načelnike općina članica Hrvatske zajednice općina da dostave svoje prijedloge i mišljenja kako bi se vidjelo što se može napraviti po pitanju optimizacije postojećeg sustava općina u Hrvatskoj.

Također želi da zakonski okvir koji je već donesen, a riječ je o Zakonu o otocima, Zakonu o brdsko-planinskim područjima i Zakonu o potpomognutim područjima, bude okvir za razvoj pojedinih dijelova Hrvatske.

Napomenuo je da Vlada razumije brojnost jedinica lokalne i područne samouprave. Ministarstvo uprave vodi projekt vrijedan više od 20 milijuna kuna za izradu stručne podloge koja bi kroz dijalog omogućila da se vidi što se može učiniti na optimizaciji postojećeg sustava.


Koliko je općina financijski samoodrživo

Novinare je nakon skupa zanimalo koliko je općina u Hrvatskoj samoodrživo u financijskom smislu i zašto je za Hrvatsku važno da ima toliko općina. Baričević rekao je da se u Hrvatskoj svega 15 posto sredstva troši na razini lokalne samouprave, a od tih 15 posto pola odlazi na Zagreb, dok općine troše manje od dva posto.

Rekao je da su u lokalnoj samoupravi i Vladi svjesni da će taj sustav trebati postupno mijenjati.

- Svaka zemlja bira svoj sustav vrijednosti, a Hrvatska je izabrala takav koji brojem i opsegom nije ni najmanji niti najveći, kaže Baričević.

Načelnik općine Rugvica Mato Čičak pokušao je objasniti novinarima postojeći sustav na primjeru svoje općine koja je nekad bila u sastavu općine Dugo Selo.

- Da se ostalo u tom sastavu Rugvica sigurno ne bi bila ovakva, jer smo bili dio veće cjeline od 40.000 stanovnika. Bili smo slijepo crijevo i sigurno se ne bi razvili kao zadnjih godina, ustvrdio je Čičak.


Čičak: Postojeći je sustav dobar

On smatra da je postojeći sustav dobar. "Općine ne treba ukidati nego ih možda na neki način povezati, da veće općine preuzmu neke uloge od manjih općina, a nisam vašeg stajališta da smo mi nekakav trošak, rekao je novinarima.

Na novinarsku primjedbu da po toj logici, ako im je veličina smetala, Zagreb nikad ništa ne bi mogao napraviti, odgovorio je da ih je Dugo selo uvijek moglo preglasati.

- Općina Rugvica je jedan od najboljih primjera u Hrvatskoj, 1,8 milijardi kuna naši su poduzetnici ostvarili na području naše općine, zaključio je Čičak.

Ministar Kuščević je rekao novinarima da je u ravnomjerni regionalni razvoj lani uloženo više od 2,1 milijardi kuna.

Izrazio je uvjerenje da će sigurno doći do spajanja općina i smanjenja ili povećanja pojedinih općina. Za godinu i pol izaći će sa stručnim, a u idućem mandatu i s konkretnim rješenjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!