Općinska referentica uzimala novac za socijalu i potpore poljoprivrednicima

11:38 / 07.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock

Uskok je nakon istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom, podigao optužnicu protiv referentice općine Generalski stol koja je na svoje račune prebacila gotovo milijun kuna općinskog novca za socijalne programe i potpore poljoprivrednicima.

Tužiteljstvo je izvijestilo da 51-godišnju okrivljenicu tereti za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave.

Optužnicom ju terete da je od 22. kolovoza 2008. do 21. listopada 2019. kao referentica zadužena i za platni promet te isplatu pomoći iz socijalnog programa i potpore poljoprivrednicima s općinskog žiro-računa putem aplikacije elektroničkog bankarstva kroz ukupno 1789 različitih transakcija isplaćivala novac na veći broj svojih računa u različitim bankama.

Radi prikrivanja isplate optužena je, tvrdi tužiteljstvo, od 9. listopada 2017. do 21. listopada 2019., prepravljala izvatke po transakcijskom računu. U tim je izvadcima neistinito navodila da su isplate izvršene u korist različitih fizičkih i pravnih osoba sa svrhom raznih oblika subvencioniranja, naknada i pomoći, a potom ih je predavala u računovodstvo radi knjiženja, iako je znala da njihov sadržaj ne odgovara istini, izvijestio je Uskok.

Na taj je način općinu oštetila za preko 974 tisuće kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!