17:30 / 17.11.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Operacija COVID-19 pozitivne pacijentice

-

-

Foto: - / -

U bolnici u Dubravi popunjeno je više od pola kapaciteta. Ali nije stao ni operativni program.
Stroge epidemiološke mjere trebale bi rezultirati i manjim pritiskom na zdravstveni sustav. I danas, kao što smo vidjeli, više je pacijenata u bolnicama, ali i na respiratoru, nego prethodnih dana. U bolnici u Dubravi popunjeno je više od pola kapaciteta. Nije stao ni operativni program, u tri mjeseca bilo je više od 80 operacija. Na operaciji pacijentice pozitivne na koronavirus bili su naša novinarka Ruža Ištuk sa snimateljem Karlom Lozančićem i koju su ekskluzivno snimili za Dnevnik HTV-a. 

➡️ COVID-19 - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ EK odobrio peti ugovor o nabavi cjepiva protiv covida-19
➡️ Đikićev apel za Vukovar i Škabrnju
➡️ Đikić: Stožer iznosi netočne informacije, strože mjere u drugim zemljama djeluju 
➡️ Đikić: Bez novih mjera, broj zaraženih i umrlih će rasti 


Nakon odijela koja štite od koronavirusa, slijedi zaštita od zračenja.

- Pod rendgenom znači radimo, kolegica stavljamo joj olovnu pregaču koja je inače 10 kg teška i to nosi cijela ekipa. koliko dugo? Pa evo ja sam jučer bila dežurna dvije operacije smo radili zaredom i to je trajalo 5 sati, znači na kombinezon, na ovu pregaču idu još sterilna odjela, odnosno sterilni mantil, rekla je Blaženka Kozina Begić, glavna medicinska sestra operacijskog centra.

U operacijskoj dvorani posljednje pripreme.


- Mi sada ćemo raditi jednu operaciju kuka, za sada imamo planirane još dvije operacije, a ne znamo što će nam dežurstvo donijeti za dalje. Mi smo svi ovdje zaštićeni, kolegica koja se nalazi u našoj sterilnoj zoni, mi ne znamo koje ćemo implantate staviti pacijentici, imamo tamo naše skladište i onog trenutka kad mi budemo znali mjeru tog implantata ona će nama kroz prozorčić dodati, dodaje.

I instrumenti i lijekovi posloženi i nadohvat ruke.

- Ja slažem stol znači za operaciju koja se zove intramedularna osteosinteza gama čavlom, znači moja priprema je svakodnevna ovakva - pripremam instrumente, čakamo da pacijent dođe u salu, rekla je Anđelka Djak, medicinska sestra u operacijskoj sali.

- Ovo su moji lijekovi za uspavljivanje pacijenta uz doktora koje je sa mnom 24 sata, brinemo se oko paicjenta da bude sve u redu, vodimo operaciju, rekla je Latica Suhina, anesteziološka tehničarka.

Zbog bolesti COVID-19 anesteziolog mora posebno paziti.

- Najkritičnije nam je njihovo disanje zato što i sami znate da su pluća užasno podložna covid infekciji. Tako da nam to predstavlja dodatan izazov ali evo s obzirom na to da je takva operacija radimo u regionalnoj anesteziji da izbjegavamo uspavljivanje pacijenta i stavljanje na aparat za disanje jer tako osjetljivim plućima sve je to dodatna trauma i dodatan stres, rekao je Andrej Šribar, dr. med. anesteziolog.

Pacijentica  pripremljena, namještena i u sigurnim rukama iskusnog tima.

- U biti ugrađujemo titanski čavao u lijevi kuk i bedrenu kost, rekao je Robert Buljubašić, dr. med., kirurg i ortoped traumatolog. 

- I tu ćemo pomagati kod navigacije doktoru kad stavlja implantant di je točno, koliko su šarafi duboko i te neke stvari, rekao je Nikola Trputec, inženjer medicinske radiologije.

- Tako da će pacijentica biti što prije zbrinuta da što prije može otići doma i da ustupi mjesto drugim pacijentima koji su na vratima, dodaje Buljubašić.

Jedan je već stigao u susjednu dvoranu, operiraju hitne pacijente iz drugih zagrebačkih bolnica, ali i ostatka Hrvatske.

Nakon skidanja zaštitne opreme tragovi na licu sve govore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!