Previše korisnog otpada ostaje u smeću

29.11.2021.

21:40

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Pretrpani spremnici česta su slika posljednjih tjedana

Pretrpani spremnici česta su slika posljednjih tjedana

Foto: Dnevnik / HRT

Iz Europske komisije Hrvatskoj je stigla opomena koja se odnosi na odlaganje otpada. Problem su sva odlagališta, odlažemo previše otpada, premalo izdvajamo i iskorištavamo. U sustavu zbrinjavanja, mnogo toga još ne funkcionira. 

Ova tvrtka proizvodi sortirnice, prodaje ih diljem svijeta, no tek nedavno važnost ove tehnologije počeli su prepoznavati gradovi u Hrvatskoj.  

- Sada imamo velik dio ugovora koje moramo raditi: Varaždin, Bjelovar, Rijeka, Ogulin i drugi gradovi gdje se postrojenja već montiraju. To nas veseli, rekao je Đuro Horvat, Tehnix.

Glavni problem i dalje je što previše korisnog otpada ostaje u smeću. 

- Dva naša centra i Kaštijun i Marinšćina su napravljeni tako da mješoviti otpad koji dođe se odmah samelje i kada se nešto usitnilo možete papir samo pincetom izdvajati on se ne može materijalno uporabiti, naglasio je Viktor Simončić, stručnjak za zaštitu okoliša.

Ono što se može iskoristiti - izdvaja se, kao i dio koji je goriv, dok ostatak ide na odlagalište. Centri za gospodarenje otpadom, koji rade, moraju izvoziti otpad koji bi mogao poslužiti kao alternativno gorivo u energanama. I to plaćaju. 

- Trenutno se ono zbrinjava van Hrvatske, no ja se nadam, tako je predviđeno Strategijom da se ono uporabljuje u Hrvatskoj, govori Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

- Cementara u Koromačnu koja je u određenim fazama koristila dio otpada nakon obrade u Marinšćini, a trajno rješenje je naravno centralna spalionica na razini RH, rekao je Filipović.

Opomena koje stiže iz Brisela stručnjake nije iznenadila. 

- Ona je vrlo zabrinjavajuća zato što tamo piše da mi na niti jednom odlagalištu ne poštujemo one mjere koje su potrebne, govori Simončić.

Resorno Ministarstvo zasad se o opomeni nije oglasilo. 

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije zaprimilo službeni dokument Europske komisije te ga nismo u mogućnosti komentirati, priopćili su.

No opomena zabrinjava predsjednicu saborskog Odbora za zaštitu okoliša.

- Jedino u što se ulagalo je gradnja glomaznih centara za gospodarenje otpadom, na temelju zastarjele MBO tehnologije, koja nije dala rezultate koji su trebali. Još uvijek najveći dio otpada je na odlagališta, naglašava Sandra Benčić iz Saborskog odbora za zaštitu okoliša.

Do 2035. obvezali smo se da ćemo na odlagalište upućivati samo 10% od ukupne količine otpada. Ne promijeni li se ništa, nakon opomena, mogle bi slijediti i kazne.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!