16:02 / 27.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Oporba: Ako će se građane kažnjavati, zakonom treba regulirati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborska oporba zatražila je da se najavljeno kažnjavanje građana zbog kršenja epidemoloških mjera regulira zakonski.
Saborska oporba zatražila je da se najavljeno kažnjavanje građana zbog kršenja epidemoloških mjera regulira zakonski i poručila da se takvo ograničavanje prava i sloboda građana u Saboru mora izglasati dvotrećinskom većinom.

➡️ Bačić i Grbin o glasovanju o Ćoriću i ovršnom zakonu
➡️ Nove mjere za suzbijanje koronavirusa 


- Ako će se ljudima zabraniti stvari koje u normalnim okolnostima ne bi bile zabranjene i ako će ih se kažnjavati zbog onoga što je u redovnim okolnostima dopušteno, onda je evidentno da se Hrvatska nalazi u izvanrednom stanju. A to znači da se zakoni kojima se dramatično ograničavaju prava i slobode građana moraju donijeti dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru u skladu s člankom 17. Ustava, komentirao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin mogućnost kazni zbog nenošenja maski ili nedovoljne distance.

Grbin je najavio da SDP, ako se to ne prihvati, neće sudjelovati u donošenju takvog zakona. "Mi ćemo ljude kažnjavati za aktivnosti koje su još ljetos bile dopuštene, za nešto što su u kolovozu ili u ovo vrijeme prošle godine najnormalnije smjeli činiti. Ako to nije izvanredno stanje, onda je ne znam zbog čega sam na Pravnom fakultetu polagao Ustavno pravo i ne znam što bi bilo izvanredno stanje, osim da nas pogodi meteorit", rekao je Grbin.

Škoro: Od početka je sve trebalo drugačije postaviti

Za čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru osnovno je pitanje je li Stožer pravo stručno tijelo koje će donositi odluke na razini na kojoj se donose u drugim zemljama gdje je cilj zaštititi građanstvo, "a ne zaštititi vladajućeg čovjeka u državi i njegov HDZ".

- Manipulira se do te razine da se može zaustaviti kompletan život kada je bilo 19 zaraženih u Hrvatskoj, ali kada je u pitanju glasovanje i kada trebaju doći glasači iz drugih zemalja koji su bitni HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima, onda to više ne vrijedi, kazao je. 

Uvijek sam bio i ostat ću protiv bilo kakvog kažnjavanja, ali smatram da je od početka sve trebalo drukčije postaviti i ljudi bi se drukčije ponašali, rekao je Škoro. Smatra da su potrebne primjerene kompenzacijske mjere.

Grmoja: Neka se Plenković prema bankama postavi kao što je bio u Saboru

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja također je istaknuo da sve odluke koje ograničavaju ljudska prava i slobode treba donositi Hrvatski sabor.

- Svjesni smo da mjere treba donositi da zaštitimo održivost zdravstvenog sustava, ali nismo sigurni u kojem smjeru Vlada lomi stvari. Ako nekoga zatvarate, onda treba osigurati sredstva za preživljavanje, a volio bih da Plenković bude lola kakav je bio i u Saboru da se tako postavi prema bankama i osigura moratorij na kredite i kamate, što je nužno u ovoj krizi, kazao je.

Nisam siguran da bi kažnjavanje građana riješilo probleme i mislim da ne treba ići 'na nož' nego ljudima objasniti zašto je potrebno da se poštuju mjere.  Da bi se to dogodilo, Vlada i Stožer moraju vratiti kredibilitet koji su izgubili, a to će biti jako teško i sami su za to krivi, smatra Grmoja. Što se tiče kompenzacijskih mjera za poduzetnike, Grmoja je ocijenio da nisu dovoljne samo plaće za zaposlenike jer imaju i brojne druge financijske obveze pa to neće biti dovoljno za njihovo preživljavanje i od države očekuje da nađe novac za pomoć.

Benčić:  Za svaku mjeru zabrane rada koju propisuje, Vlada je morala imati mjeru pomoći

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka također je rekla da sve mjere koje ograničavaju prava građana mora donositi Sabor dvotrećinskom većinom jer "mi de facto jesmo u izvanrednom stanju i da bi bilo kakve sankcije bile zakonite, one moraju biti propisane zakonom, jasne i predvidive".

- Mi imamo Vladu, premijera Plenkovića i Stožer koji nameću mjere bez da su prošle parlamentarnu proceduru i sada žele propisivati kazne bez zakonske podloge. Smatramo da je to protuustavno i dalje ćemo se boriti protiv toga. To ne znači da smatramo da za kršenje određenih mjera ne treba biti propisana kazna, nego da treba biti izglasana u parlamentu da bi bila u skladu s Ustavom, inače će svi oni koji će zbog toga podnijeti ustavne tužbe biti apsolutno u pravu, ocijenila je Benčić.

Za svaku mjeru zabrane rada koju propisuje, Vlada je morala imati mjeru pomoći, a kod nas se sve radi stihijski, od dana do dana, i to po političkom oportunitetu, poručila je Benčić naglasivši da se Saboru mora dati odgovornost za upravljanje krizom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!